24 augustus 2022

Wat is de beste slaaphouding tijdens zwangerschap?

Wat is de beste slaaphouding als je zwanger bent? Hoe lig je comfortabel en veilig voor jouw baby? Hieronder lichten we alle slaapposities voor je toe.

OP JE BUIK SLAPEN

Op je buik slapen tijdens je zwangerschap is in het eerste trimester van je zwangerschap nog goed mogelijk.

Doordat de buik nog niet zo groot is, ligt dit ook nog comfortabel. Zodra de buik groeit, gaat het vanzelf minder comfortabel liggen. Denk je dat je jouw baby plet door op je buik te slapen? Maak je hierover geen zorgen. Het vruchtwater zorgt ervoor dat dit niet gebeurt en je vanzelf ook op je zij rolt. Je kunt dus gerust op je buik liggen als je zwanger bent totdat het niet meer comfortabel ligt.

OP JE RUG SLAPEN

Op je rug slapen als je zwanger bent kan in principe geen kwaad maar ligt op een gegeven moment niet meer fijn. Vanaf ongeveer 20 weken begint jouw baby en baarmoeder te drukken op een grote lichaamsader in jouw lichaam. De bedrukking kan ervoor zorgen dat de toevoer van bloed en zuurstof naar jouw baby tijdelijk bekneld wordt. Dit leidt tot verminderde bloedtoevoer naar de baby en geeft een tijdelijke daling in de hartfrequentie van jouw baby. Verschillende onderzoeken geven verschillende resultaten wat weer verschillende adviezen geeft in ons omringende landen.

We durven te concluderen dat vrouwen rond week 28 van de zwangerschap moeten worden geadviseerd om te proberen een zijligging aan te nemen tijdens het slapen en rusten en de rug liggende positie zoveel mogelijk te vermijden. Echter, anatomisch gezien is er van vrouw tot vrouw geen definitief en duidelijk bewijs dat de rugligging altijd de bloedstroom in de baarmoeder of navelstreng beperkt.

Merk je dat je snel op je rug terugrolt? Je lichaam geeft zelf aan om weer op je zij te gaan liggen. Na een tijdje op je rug te liggen als je zwanger bent, kan je je duizelig beginnen te voelen. Dit is een duidelijk signaal van je lichaam om op je zij te draaien. Word je dus vaak wakker op je rug als je zwanger bent? Geen zorgen, gewoon op je zij draaien en verder slapen.

OP JE ZIJ SLAPEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

De beste positie om te slapen als je zwanger bent, is op je zij. En het liefste op je linkerzij, met gebogen benen en eventueel een kussen tussen je benen. Wanneer je op je zij slaapt, zorgt dat ervoor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt, waardoor de voedingsstoffen en zuurstof de baby beter kunnen bereiken. Merk je dat je vaak op je rechterzij ligt als je zwanger bent? Dan is dat ook niet erg. Zodra je merkt dat je duizelig of misselijk wordt, draai dan op je linkerzij.

Ben je al een zijslaper? Dan komt dat dus goed uit! Ben je een buik- of rugslaper en zit je in het begin van je zwangerschap? Probeer je lichaam dan alvast te laten wennen om op je zij te slapen. Zo heeft je lichaam de tijd om hier alvast aan te wennen. Ook zijn er verschillende slaapkussens, voedingskussens of een wig voor jouw slaaphouding en comfortabeler te liggen.

SLAAP LEKKER!

MEER INFORMATIE?

Heb je hier nog verdere vragen over? Meander Breda en Meander Etten-Leur helpen je graag verder.

7806 keer bekeken

Recente artikelen