24 november 2022

Vliegen tijdens je zwangerschap, hoe zit dat eigenlijk?

Tijdens je zwangerschap heerlijk op vliegvakantie om tot rust te komen. Twijfel je of je wel mag vliegen tijdens je zwangerschap? Zeker in de zomer kunnen de vakantiekriebels flink opspelen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je verantwoord op reis gaat tijdens je zwangerschap. Daarom zetten wij alles voor je op een rijtje.

TOT WANNEER MAG IK VLIEGEN NU IK ZWANGER BEN?

Twijfel je erover om tijdens je zwangerschap op vliegvakantie te gaan? Dan kun je dit het beste plannen tijdens het tweede trimester van je zwangerschap. In deze periode is de kans op complicaties het kleinst. Hou wel rekening met het plannen van de heen- en terugvlucht. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag je vliegen tot de 32e -36e week van je zwangerschap. Daarom raden we je aan om je terugvlucht te plannen rond de 32e week. Zo weet je zeker dat je veilig terug naar huis mag vliegen. Maar check wel altijd de regels die je luchtvaartmaatschappij aanhoudt! Bij de meeste vliegmaatschappijen is het niet mogelijk om te vliegen na de 36e week van je zwangerschap.

WANNEER WORDT HET AFGERADEN OM TE VLIEGEN?

In het eerste trimester van je zwangerschap kun je veel klachten ervaren. Denk hierbij aan ochtendmisselijkheid, vermoeidheid en andere lichamelijke veranderingen. Ook is dit vaak een spannende periode omdat de kans op een miskraam of andere complicaties dan het grootst is. Vandaar dat het eerste trimester niet de meest ideale periode is om te gaan vliegen. Heb je al een vlucht gepland staan in je eerste trimester? Luister dan vooral naar je eigen lichaam. Wanneer je lang gaat vliegen is het vooral voor jezelf niet prettig om aan boord last te krijgen van klachten die bij het zwanger zijn horen. Wees verder gerust, vliegen tijdens het eerste trimester zal de kans op een miskraam niet vergroten. Heb je gezondheidsproblemen of last van complicaties tijdens je zwangerschap? Dan kun je beter helemaal niet gaan vliegen. Raadpleeg altijd eerst een arts of verloskundige wanneer je toch van plan bent om te gaan vliegen. Zij kunnen je hier het best over adviseren.

GA GOED VOORBEREID OP REIS!

Nu je zwanger bent is het extra belangrijk dat je goed voorbereid gaat vliegen. Vanaf de 28e week van je zwangerschap vragen veel luchtvaartmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring. Hierin staat vermeld wanneer je bent uitgerekend. Dit om zeker te weten dat er niemand aan boord stapt die hoogzwanger is met het risico dat ze gaat bevallen en het vliegtuig onverwacht moet landen. Het is hierbij belangrijk dat de verklaring getekend is door je arts of verloskundige. Ook mag de verklaring niet ouder zijn dan 7 dagen. Zorg ervoor dat je ruim voor vertrek de zwangerschapsverklaring hebt aangevraagd en laten tekenen. Zo ga je goed voorbereid op reis. Een enkele keer is een zwangerschapsverklaring niet voldoende voor de vliegmaatschappij en hebben ze hun eigen verklaring. Deze moet je zelf uitprinten, invullen en laten ondertekenen door je arts of verloskundige. Uit ervaring weet ik dat sommige vliegmaatschappijen zoals de budget varianten geen genoegen nemen met alleen een verklaring van de verloskundige zelf.

Het kan ook voorkomen dat een vliegtuigmaatschappij vraagt om een vrijwaringsverklaring. Dit is een verklaring waarmee je aangeeft dat de vliegtuigmaatschappij niet aansprakelijk is voor mogelijke complicaties tijdens de vlucht. Wil je weten of je een vrijwaringsverklaring moet tekenen voordat je zwanger gaat vliegen? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij. Een laatste tip van onze verloskundigen: weet waar je een ziekenhuis of verloskundigenpraktijk kunt vinden op de plaats van bestemming. Zo ga je met een gerust hart naar het buitenland. In geval van complicaties of medische zorg weet je meteen waar je terecht kunt.

ZWANGER EN VLIEGEN: ‘FACT AND FICTION’

Over vliegen tijdens de zwangerschap doen soms de wildste verhalen de ronde. Zo zou de straling tijdens de security check niet veilig zijn voor je ongeboren kindje. De straling die gebruikt wordt tijdens de security check is volkomen veilig. De metaaldetector en securityscanner maken geen gebruik van röntgenstraling straling. Deze straling gaat dus niet door het lichaam heen en is daarom niet schadelijk voor jou en je baby. Sommige vluchthavens hebben een bodyscan apparaat. Die werkt wel met röntgenstraling. Kom je die tegen dan kun je dus beter aangeven dat je zwanger bent. Mocht je de metaaldetector of securityscanner ook liever overslaan? Vraag dan aan de beveiligers op de luchthaven of je gefouilleerd kunt worden.

Tijdens het vliegen heeft iedereen wel eens last gehad van de veranderende luchtdruk aan boord. Zo kunnen je oren dicht gaan zitten omdat de druk op de trommelvliezen veranderd. Er wordt wel eens gezegd dat de veranderende luchtdruk ook van invloed is op je vruchtvliezen. Deze zouden hierdoor zelfs kunnen breken. Dit is echter helemaal niet mogelijk. De luchtdrukverandering voel je wel in de trommelvliezen maar heeft geen invloed op de vruchtvliezen. Deze staan namelijk niet in contact met de luchtdruk.

ZWANGER EN VLIEGEN: TIPS VOOR EEN FIJNE VLUCHT

  • Vergeet niet om je zwangerschapskaart, zorgverzekeringspas en contactgegevens van je arts of verloskundige mee te nemen op vakantie. Zo heb je alle benodigde informatie makkelijk bij elkaar.
  • Kun je een stoel kiezen in het vliegtuig? Kies dan een stoel aan het gangpad of kies voor een stoel met extra beenruimte. Zo zit je comfortabel tijdens de vlucht en kun je makkelijk naar het toilet.
  • Zorg ervoor dat je tijdens je vlucht voldoende water drinkt. Neem zelf een flesje water mee. Zo ben je niet afhankelijk van het aanbod aan boord van het vliegtuig. Koop je flesjes water wel pas na de security check. Anders moet je alsnog alles weggooien en dat zou natuurlijk zonde zijn.

IK TWIJFEL OF IK NOG KAN VLIEGEN?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan vooral contact op met onze praktijk in Breda of Etten-Leur. Onze verloskundigen helpen je graag verder!

3731 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »