9 maart 2022

Ben je zwanger zonder symptomen?

De zwangerschapssymptomen die aantonen dat je zwanger bent kunnen per vrouw verschillen. Dit komt omdat elk lichaam en elke zwangerschap anders is. 

Meestal komen vrouwen erachter dat ze zwanger zijn als hun menstruatie uitblijft. Uit ervaring weten we dat vrouwen soms al eerder aan hun lijf merken dat ze zwanger zijn. Denk aan gevoelige borsten, extreme vermoeidheid en misselijkheid. Sommige vrouwen zijn ineens heel gevoelig voor luchtjes of ‘lusten’ ineens doodnormale dingen niet meer. 

Beginstadium van een zwangerschap

Maar voordat de zwangerschapssymptomen ontstaan zijn veel vrouwen al bij de drogist geweest om een zwangerschapstest te kopen. 

Vaak weten ze wel dat de kans er is dat ze zwanger zijn maar voor ze hun menstruatie missen willen ze toch die test even doen. En vaak doen ze dan nog een tweede en soms een derde. En als je eenmaal een positieve test hebt dan letten vrouwen extra op hun lijf. Ineens vallen er dingen op en link je bepaalde klachten aan je zwangerschap. 

Zo kun je gevoelige borsten krijgen die ook nog eens groeien. Ook bloedverlies komt regelmatig voor, net als buikpijn en vaak moeten plassen. 

Ben je zwanger en heb je geen kwaaltjes? 

Heerlijk, geniet ervan! Voor je het weet heb je gevoelige borsten of word je ineens kotsmisselijk wakker. Zijn je zwangerschapssymptomen ineens verdwenen? Weet dat de klachten die je had ook ineens kunnen verdwijnen. Wij worden regelmatig wat in paniek gebeld door een zwangere die ineens geen klachten meer heeft. Zit de zwangerschap dan nog wel goed? Als je geen bloedverlies hebt dan gaan we er vanuit dat het goed zit. Uiteraard zit je de eerste weken in een kwetsbare periode maar het verdwijnen van symptomen associëren we niet met een miskraam. Dus wacht je echo af. Een test doen heeft geen zin, deze kan ook bij een miskraam nog weken positief blijven. 

Heb je wel symptomen maar blijft de test negatief? 

Herhaal de test dan een paar dagen later nog eens. De symptomen ontstaan door hormonen en soms zijn die hormonen nog niet genoeg aanwezig om door een zwangerschapstest te worden gemeten. Zeker als je een onregelmatige cyclus hebt dan kan de bevruchting iets later hebben plaatsgevonden waardoor de hormonen wat later dan verwacht pieken. 

Het kan natuurlijk zijn dat je wel zwanger was maar dat de miskraam in een heel vroeg stadium is gebeurd. Net te vroeg om een positieve test te hebben maar wel zodanig dat jij klachten ervaart. Ook dan is het het beste om de test na een paar dagen te herhalen. Je zwangerschapssymptomen zijn dan vaak veel minder. 

Ook kunnen symptomen die wijzen op een zwangerschap ook voorkomen bij andere klachten. Buikpijn kan komen van je darmen of je blaas, misselijkheid kan horen bij een buikgriep en vermoeidheid en uitblijven van je menstruatie kan ook horen bij drukte en stress op het werk. Gaan de klachten niet over, neem dan altijd even contact op met je huisarts en bespreek de mogelijkheden. 

Gevoelige borsten

Een veel voorkomen teken van zwangerschap is het krijgen van gevoelige borsten. Dit kan ook bij een ongesteldheid voorkomen. Vrouwen die bij hun ongesteldheid weinig last van gevoelige borsten, merken dat ze hier ook minder last van hebben tijdens de zwangerschap. Heb je dus tijdens jouw ongesteldheid geen of weinig last van gevoelige borsten? Dan is de kans kleiner dat je daar met de zwangerschap ook last van hebt.

Zwanger zonder dat je het weet

Doordat je zwanger kan zijn zonder de symptomen te ervaren, is het ook mogelijk dat je pas later erachter komt dat je zwanger bent. Zo komt het bij vrouwen voor dat ze al 8 weken zwanger blijken te zijn. Vanaf ongeveer week 12 kunnen de zwangerschapssymptomen ook afnemen. Dat verklaart dat sommige vrouwen rond week 18 of zelfs later merken dat ze zwanger zijn. Heel soms bevallen vrouwen die niet wisten dat ze zwanger waren. Ook hun omgeving had niets gemerkt. 

Dat lijkt misschien onmogelijk als je zelf zwanger bent geweest met extreme misselijkheid en je elke maand een grotere cup BH nodig had. 

Er zijn duizenden boeken over zwanger zijn en bevallen maar in het boek ‘Donderslag bij heldere hemel’ komen 16 vrouwen aan het woord die niet wisten dat ze zwanger waren. 

Neem contact op

Heb je nog vragen rondom zwanger zijn zonder symptomen? Neem dan gemakkelijk contact met ons op. We horen graag waar we jou mee kunnen helpen. Neem gemakkelijk contact op met verloskundigenpraktijk Breda of verloskundigenpraktijk Etten-Leur.

meer dan 10.000 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »