16 november 2022

Alles over borstvoeding

Borstvoeding…. Je leert het pas echt in de praktijk.

De eerste week is heel veel oefenen en investeren. Tranen en onzekerheid als het pijn doet, je baby niet genoeg heeft aan de borst, blijft afvallen of je er gewoonweg niet van kan genieten. Maar als het dan eenmaal goed op gang is horen we vaak terug dat moeders genieten van die intieme momenten. Zo’n kleine hummeltje met zijn warme lijfje tegen je aan.

Wat mooi dat de natuur ervoor zorgt dat je je eigen kindje kan voeden en laten groeien.

Uiteraard zijn wij en de kraamzorg er om jullie in die eerste week te begeleiden. Mochten we er samen niet uitkomen. Blijft het pijn doen, groeit je baby onvoldoende….. Weet dat er meer hulp is. Een lactatiekundige is de deskundige om jullie professioneel advies te geven. Wist je dat er vaak een lactatiekundige verbonden is aan het consultatiebureau of de kraamorganisatie waar je bent aangesloten?
Ook zijn er een aantal vrijwillige borstvoedingsorganisaties waar je hulp kan inroepen. La Leche League is zo’n organisatie die ouders informatie geeft over borstvoeding in de praktijk.

Hier geven we je wat tips, trucs en leuke weetjes over borstvoeding:

Wist je dat je lichaam al in de zwangerschap begint met het produceren van melk. De productie wordt onderdrukt door het zwangerschapshormoon progesteron en zodra je baby geboren is en de progesteronniveau daalt stijgt het prolactinehormoon. Prolactine wordt aangemaakt wanneer je borsten worden gestimuleerd door je baby of door een borstkolf.

9 INSTINCTIEVE FASES VAN DE PASGEBORENE
Af en toe leren ook wij iets nieuws. We wisten al dat het gouden uur heel belangrijk was. Het gouden uur is het eerste uur van je baby na de geboorte. Maar wat doen baby’s instinctief op dat moment? Na deze kennis ben ik er eens op gaan letten en het klopt echt! Elke baby is anders maar de baby’s die ik heb geobserveerd doorlopen allemaal deze fases! 1. Geboortekreet 2. Ontspanning (2 minuten) 3. Ontwaken (3-8 minuten) 4. Activiteit (8-20 minuten) 5. Rusten (20-35 minuten) 6. Kruipen (35-45 minuten) 7. Gewenning/zoeken (45-55 minuten) 8. Zuigen (ongeveer 1 uur na geboorte) 9. Slaap (na ongeveer 2 uur na geboorte)
Informatie uit MOM&e De borstkolfwinkel van Chella Verhoeven in Dongen

COLOSTRUM
De eerste melk die uit je borsten komt na de bevalling heet colostrum. Het lijkt niet op de melk die je kent. Het is een hele gele plakkerige vloeistof. Precies genoeg om je baby die eerste dagen alles te geven wat je kindje nodig heeft. Rond de 3e dag neemt de hoeveelheid melk die je produceert toe. In de dagen en weken erna wordt de melk helemaal afgestemd op de behoefte van jouw baby. De productie neemt toe en de samenstelling verandert. Deze melk heet dan rijpe melk. Na 2 a 6 weken is de melkproductie bij de meeste vrouwen goed op gang en blijft de samenstelling van de melk hetzelfde.

AFVALLEN
Wist je dat je baby de eerste paar dagen na de geboorte afvalt? Na 14 dagen of eerder zijn ze weer terug op geboortegewicht. Ze hebben die eerste dagen nog niet veel voeding nodig en drinken kleine beetjes maar plassen en poepen wel. Hoe groter de poepluier hoe meer ze afvallen💩 Na een paar dagen neemt de melkproductie en de maaginhoudt toe en drinken ze meer melk. Meestal hebben ze hun dieptepunt in gewicht rond dag 4 a 5 en hierna gaan ze weer groeien. Sommige baby’s komen wat langzamer terug op gewicht en sommige baby’s al op dag 5! Dit zegt overigens helemaal niks over de eetlust of groei van je kind op lange termijn.

STUWING
Wat is stuwing? Stuwing is het gevuld zijn van je borst met melk. De eerste dagen komt de melkproductie op gang door je baby regelmatig aan te leggen. Door dit vele aanhappen stijgt de hormoonspiegel en daarmee de melkproductie. Je baby drinkt die eerste dagen nog maar kleine beetjes maar na een dag of 3 a 4 maken je borsten ineens wel heel veel melk aan. Meer dan je baby weg kan drinken. Vraag en aanbod is dan nog niet op elkaar afgestemd. Je borsten staan strak en zijn gespannen. Je kan er ook wat temperatuursverhoging van krijgen. Stuwing kan best pijnlijk zijn dus paracetamol is soms geen overbodige luxe. Tijdens de periode van stuwing kan je baby aan de borst leggen een uitdaging zijn. De baby heeft geen grip en glijdt weg van de gespannen borst. Soms helpt voor de voeding een beetje melk afkolven om de borst wat zachter en soepeler te laten worden zodat je baby beter kan aanhappen. Na een paar dagen drinkt je baby al meer melk en kan je borst nu wel leger drinken. Vraag en aanbod komen steeds meer bij elkaar. Weken of maanden later kun je ook stuwing krijgen als de baby in een korte periode vaak drinkt door een groeispurt. Je baby verhoogt de vraag en het aanbod volgt vaak een dag later. Een nieuw evenwicht ontstaat. Het kan ook zo zijn dat je baby ineens doorslaapt terwijl je borsten daar even geen rekening mee hadden gehouden. Ze staan op knappen als je wakker wordt maar je baby ligt nog heerlijk te slapen. Ook dat is een signaal naar je borsten…. Een nieuw evenwicht is nodig. Aanbod sukkelt altijd achter vraag aan. 😆 🙋‍♀️

5 GANGEN DINER…
We krijgen wel eens de vraag van moeders of hun baby wel genoeg binnenkrijgt. Ze drinken dan maar 5 minuten aan de borst of ze doen er juist heel lang over en komen na een half uur weer. Alles tussen de 5 minuten en 45 minuten is normaal. De duur is afhankelijk van de leeftijd van je baby. Hoe ouder je baby hoe sneller en efficiënter ze hun voeding kunnen drinken. En zeg nu zelf eens eerlijk. Eet jij niet soms heel snel een boterham omdat je zo’n honger hebt en heb je een week later zin in een gezellig 5 gangen diner. Baby’s hebben soms ook dorst tussendoor en willen met name bij warmer weer even een korte drinkbeurt. En als je als baby in de groei bent dan kun je uren aan de borst drinken met tussenpozen van 20-30 minuten. Clustervoedingen heet dat. Het lijkt of je niet genoeg voeding maakt want een clustervoeding kan wel drie uur duren. Je baby blijft drinken! Geen zorgen, dit is vaak als baby’s een sprongetje maken en dicht bij hun moeder willen zijn of ze een sprongetje maken in gewicht en zo de productie ophogen. Vaak zie je dat na zo’n clustervoeding baby’s wat langer slapen. Ze tanken even goed vol en maken dan een lange dut. Niets beter om te groeien dan een 5 gangen clusterdiner, bij je moeder in haar warme schoot.

BORSTVOEDING BEWAREN
Wist je dat je verse borstvoeding 5 a 10 uur buiten de koelkast kan bewaren? In de koelkast is je vers afgekolfde melk zelfs 5 tot 8 dagen houdbaar. Bewaar de melk wel afgesloten achterin de koelkast en niet in de deur. Afhankelijk van welke vriezer je hebt kun je melk 3-12 maanden bewaren. Haal je de melk uit de vriezer dan moet je deze binnen 24 uur gebruiken. Na opwarmen kan je de melk nog 1 uur gebruiken. Dat opwarmen kan het best au bain marie of in een flessenwarmer. Zet altijd een datum op het etiket.

SPUITLUIER
Voor diegene die dit niet kennen. Maak kennis met de spuitluier. Dit is een gele ontlasting die heel dun is en met kracht naar buiten wordt gespoten. Hij komt voor bij jonge baby’ s die borstvoeding krijgen en gaat regelmatig met veel lawaai gepaard. Soms kun je je daarin stevig vergissen. Een hoop lawaai, met spoed naar de commode: NIKS aan de hand. Maar soms….. soms red je de commode niet zonder dat je de romper en het shirtje van je baby warm voelt worden. Grote lekkage aan alle kanten, soms zelfs tot in de nek… Dan zit er maar een ding op. In bad! TIP: Wist je dat de bovenkant van rompers zo gemaakt is dat je de romper makkelijk over het hoofdje kunt trekken bij het aankleden maar ook dat je in geval van een flinke spuitluier de romper langs de schouders naar beneden kunt trekken? Zo voorkom je dat de poep uit de romper ook in het haar gaat zitten.

1401 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »