Is verticaal bevallen alternatief?
Veel vrouwen noemen anders dan liggend-in-bed bevallen ‘alternatief’.
Hoezo alternatief?
Door de 17e eeuw was bevallen in een andere houding dan de rugligging gebruikelijk, maar dit veranderde door de toenemende technologische mogelijkheden. De rugligging vergemakkelijkt immers het ingrijpen door zorgverleners. Vanaf de 19e eeuw is het gebruik van de rugligging in de westerse landen de norm en zowel zorgverleners als vrouwen beschouwen dit niet (meer) als interventie. Vrouwen noemen de rugligging nu ‘normaal’, ‘traditioneel’ of ‘ouderwets’
Vrouwen kiezen uit zichzelf vaak voor een andere houding dan de rugligging. Zij zijn hierin wel afhankelijk van het aanbod van de verloskundige. Wanneer zij op de hoogte zijn van de mogelijkheden, kiezen vrouwen eerder voor verschillende baringshoudingen in plaats van (alleen) de rugligging.
Gebruik van verschillende baringshoudingen heeft veel voordelen. Toch blijkt uit de resultaten van gedegen onderzoek dat 85% van de vrouwen liggend in bed bevalt. Voor vrouwen die in het ziekenhuis bevallen is dit zelfs 93%. Bovendien zegt 45% van de vrouwen dat zij onvoldoende bewegingsruimte had tijdens de bevalling.
Bevallen in een andere houding dan de rugligging heeft belangrijke voordelen. We willen je daarom graag na laten denken over een andere houding dan de ‘traditionele’ rugligging. Uiteraard mag je op je rug bevallen als je dat zelf als een prettige houding ervaart.
Wanneer vrouwen in andere houdingen persen duurt het persen een stuk korter, vooral bij een eerste bevalling. Dit komt door het positieve effect van de zwaartekracht en de sterkere en effectievere weeën. Daarnaast is je bekken ruimer in een verticale positie waardoor de baby gemakkelijker je bekken kan passeren.
Verder ervaren vrouwen minder pijn en vinden zij het makkelijker om te persen. Daardoor is de vraag naar pijnstilling lager. Bovendien is de kans op interventies, zoals een knip of een vacuüm verlossing kleiner. Dit zou kunnen komen omdat bij persen in rugligging de harttonen van de baby vaker slechter zijn dan in een verticale positie.
Wanneer vrouwen zelf voor de baringshouding gekozen hebben, geeft dat een gevoel van controle en vermindert het schaamtegevoel. Zij kijken bovendien in de eerste periode na de bevalling beter op hun bevalling terug.
Behalve een mogelijke toename van bloedverlies tijdens de bevalling zijn er geen nadelen of risico’s verbonden aan een andere baringshouding dan de rugligging.
Wel kan het voor ons, als jullie verloskundige, iets meer moeite kosten om een goede houding te vinden en toch overzicht te hebben over je bevalling.
Doe dus lekker ‘gewoon’ en beval niet op bed.