13 september 2023

Het verhaal van de appelboom 🍎

In de vorige blog schreven we dat de meeste baby’s tussen de 40 en 41 weken geboren worden en dat het dus heel normaal is dat je baby iets later dan je uitgerekende datum gaat komen. Die baby heeft tenslotte geen kalender bij zich in de baarmoeder. Iedere baby heeft zijn/haar eigen moment om geboren te worden en voor de ene baby is dat wat eerder en voor de meeste baby’s wat later.

STRIPPEN

Ga je overtijd en ben je rond de 41 weken zwanger dan bieden we je aan om te strippen. Strippen is mogelijk via inwendig onderzoek met een handschoen en wat glijmiddel. Hierbij voelen we met twee vingers naar de baarmoedermond om te kijken of deze al zachter en korter is en of er al ontsluiting is. Als er geen ontsluiting is, kunnen we niet strippen. Als er wel ontsluiting is, dan kunnen we bij de vliezen komen en strippen. Dit houdt in dat we met ronddraaiende bewegingen de vliezen losmaken van het onderste deel van de baarmoederwand. Bij het strippen komen er hormonen (prostaglandines) vrij. Deze zijn betrokken bij het rijpen van de baarmoedermond en bij het op gang komen van de bevalling. Als het strippen de bevalling op gang brengt dan is er een reactie binnen 24 uur na het strippen te verwachten.

Van strippen is aangetoond dat het effectief is om serotiniteit (een zwangerschap van 42 weken) te voorkomen.  Er moeten 6 vrouwen gestript worden om 1 serotiene zwangerschap te voorkomen (De Miranda, 2006). Als de bevalling niet direct door het strippen start, is aangetoond dat de bevalling alsnog eerder start dan bij vrouwen die niet gestript zijn. Daarbij kan het strippen om de dag herhaald worden.

De appelboom…..?🍎

Dan nu het verhaal van de appelboom. Ik gebruik vaak deze metafoor om de zwangere uitleg te geven over het moment dat haar baby geboren wordt. De moeder staat in het verhaal voor de appelboom en haar baby voor de appel.

Er hangt een prachtige appel aan de appelboom! Als deze appel rijp is dan valt deze van de boom. Dat is het moment van de geboorte. Hoe langer je wacht hoe groter de kans dat de appel vanzelf van de boom valt.

Als de appel bijna rijp is dan kan je een beetje schudden aan de stam. De appel zal dan net 1 of 2 dagen eerder van de boom vallen. Door het schudden aan de stam van de boom (strippen) kunnen we soms een inleiding voorkomen. Is de appel nog niet rijp genoeg om van de boom te vallen? Dan kun je schudden wat je wil maar de appel zal niet vallen……

Kies je voor inleiden dan pluk je met kracht de appel van de boom.

Het is een mooie metafoor die ons leert dat de natuur het zelf regelt. Hopelijk helpt het verhaal je om berusting te vinden in het feit dat je baby er nog niet is op de uitgerekende datum. Dat je baby zijn/haar eigen datum kiest…. en dat daar vaak wat geduld bij komt kijken…


334 keer bekeken

Recente artikelen