Nieuwe NIPT
Iedere zwangere vrouw heeft de mogelijkheid om voor de geboorte de gezondheid van hun kindje te onderzoeken. Dit zijn onderzoeken naar aangeboren afwijkingen bij je baby, prenatale screening genoemd. De NIPT maakt deel uit van prenatale screening en screent of er een mogelijkheid is op een kind met Down- Patau of het Edwards-syndroom. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Tijdens de eerste controle zullen we jullie uitgebreid informeren en counselen over de NIPT zodat jullie weloverwogen tot een besluit kunnen komen.
Omdat er vanaf 1 april wat dingen gaan veranderen zetten we hier voor jullie op een rij wat er gaat veranderen en wat je kunt verwachten in de overgangsperiode in maart en april.
Veranderingen per 1 april 2023
Op 1 april 2023 wordt de NIPT(niet-invasieve prenatale test) onderdeel van het reguliere programma prenatale screening. Hierdoor gaan er wat dingen veranderen.
De belangrijkste veranderingen zijn:
- Het valt niet meer in de wetenschappelijke studie waardoor tekenen van het toestemmingsformulier vervalt.
- Er zijn geen kosten meer verbonden aan de NIPT.
- Je kan de NIPT vanaf 10 weken laten prikken ipv 11 weken.
- De uitslag komt na 10 kalenderdagen ipv 10 werkdagen.
(M.u.v. april dan is dit tijdelijk 21 kalenderdagen)
Tijdelijke richtlijnen
Om alles goed te laten verlopen in maart en april zijn er tijdelijke richtlijnen. We verzoeken je deze richtlijnen te volgen om te voorkomen dat de NIPT laboratoria overbelast raken en je de NIPT niet meer kan laten bepalen of de uitslag mogelijk langer duurt dan 21 kalenderdagen. Ook is het mogelijk dat je bloed te laat aankomt in het NIPT laboratorium en je opnieuw moet gaan prikken. Ook dit geeft een vertraging in de uitslagen.
- Heb je bij de termijnecho de uitgerekende datum gekregen van 8 oktober of eerder dan val je onder de oude NIPT richtlijnen. De NIPT aanvragen en laten prikken kan tot 24 maart 12.00 uur op de locaties zoals je van ons tijdens de instructies hebt ontvangen.
- Heb je bij de termijnecho de uitgerekende datum van 9 oktober of later gekregen dan kom je voor de nieuwe NIPT in aanmerking. De aanvraag kan va 27 maart via ons maar hiervoor moet je wel aangeven in welk laboratorium je gaat prikken. Je kan na aanvraag van de NIPT prikken vanaf 1 april op een van de bekende bloedafnamelocaties.
- Van 25 maart tot en met 2 april kun je dus niet de NIPT laten afnemen. Heb je een oude NIPT aanvraag dan zal deze omgezet moeten worden door ons naar een nieuwe NIPT aanvraag waarmee je va maandag 3 april terecht kan bij het laboratorium naar keus.
Waarom is het belangrijk om de richtlijnen te volgen?
Misschien kom je alleen in aanmerking voor de NIPT binnen TRIDENT, maar wil je de NIPT doen na 1 april. Bijvoorbeeld omdat er dan geen kosten meer zijn voor deelname. Toch raden we af om van de richtlijnen af te wijken. Want als je wacht met meedoen aan de NIPT na april, krijg je de uitslag misschien pas na 21 dagen. Er blijft dan weinig tijd over voor eventueel vervolgonderzoek. Zo’n lange periode van onzekerheid zorgt vaak voor veel stress. En soms heb je zelfs geen tijd meer om te bepalen wat je met de uitslag van het vervolgonderzoek doet.
Ook zijn de richtlijnen gemaakt in het belang van alle zwangeren in Nederland. Zolang de NIPT-laboratoria niet overbelast raken, kan iedereen een NIPT laten uitvoeren. Als er problemen ontstaan, kan het zijn dat duizenden zwangeren heel laat hun uitslag krijgen of opnieuw bloed moeten laten afnemen. Dat willen we met z’n allen voorkomen.
Deze informatie is afkomstig van en terug te lezen op www.pns.nl/nipt/tijdelijke-richtlijnen-maart-april-2023.
Wil je meer lezen over de NIPT? Neem dan eens een kijkje op www.pns.nl
Heb je vragen over de NIPT of de aanvraag van de NIPT? Vraag ons er gerust naar.