7 mei 2023

SLAAP LEKKER!

Veel mensen reageren op onze werktijden. Ja, ze zijn bizar!

We gaan om 21.00 uur de dienst in en onze diensten duren 24 uur en in een weekend 48 uur.

Als de dienst rustig is dan slapen we een volle nacht lekker in ons eigen bed….. soms moeten we om 21.00 uur gelijk aan de bak en zitten we in de nacht uren naast een barende vrouw en vertrekken pas als de baby er is. Om vervolgens met een beetje mazzel even thuis te douchen en eten waarna we de kraamvisites rijden, bloeduitslagen beoordelen, mails en telefoontjes beantwoorden en soms nog eens ergens kijken bij een zwangere met klachten. Het is niet te voorspellen!

24, 36 of 48 uur achter elkaar werken is niet gezond. Op een gegeven moment werken je hersenen niet meer mee. En tijdens een bevalling is dat wel heel erg nodig. Dus hebben we in de praktijk de afspraak dat als het onverantwoord is we een andere verloskundige bellen. Dat is gelukkig de laatste 10 jaar nog niet voorgekomen.

Ik heb een keer, lang geleden, 36 uur achter elkaar gewerkt met slechts 2 uurtjes slaap tussendoor. En de dag ervoor had ik 8 uur spreekuur gedaan. Dik 55 uur achter elkaar wakker, mijn lijf schreeuwde om slaap! Ik viel dan ook als een blok in slaap op de bank. Mijn bed haalde ik niet eens meer. Maar ik had nog wel gewoon dienst. Na een poosje werd ik gebeld….. mijn moeder. Die kon wel wachten, dit was niet het moment om gezellig te kletsen. Slaap had ik nodig! Ik drukte mijn moeder weg met mijn slaapdronken hoofd.

Vervolgens werd ik gebeld door een zwangere. Met gesloten ogen, watten in mijn hoofd en op de automatische piloot gaf ik mijn antwoord. Pas aan het einde van het gesprek trokken de watten in mijn hoofd een beetje weg. Nadat ze had opgehangen keek ik op mijn telefoon. Het gesprek duurde 4 minuten, maar ik had geen idee wie ze was, waar ze mee belde en welk antwoord ik had gegeven. Ik heb haar direct teruggebeld met excuses dat ik sliep en niet zeker wist of ik iets geks had gezegd.

Met een lach zei ze; “Nee hoor je hebt gewoon netjes antwoord gegeven en me gerustgesteld”. “Slaap lekker verder!”

337 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »