Tongriem klieven
Denk je dat jouw kindje last heeft van korte of strakke tongriemen? Een strakke tongriem en een strak lipbandje is heel gemakkelijk te verhelpen door de tongriem klieven op jonge leeftijd. Sommige kindjes blijken na de geboorte een korte of strakke tongriem te hebben. Soms zie je dit zelf ook, onder de tong zit dan een vliesje. De baby kan de tong niet goed naar buiten steken, heeft een hartvorm en bij optillen een V-vorm. Vaak zit het in de familie en bij jongetjes komt dit vaker voor. Bij meer dan de helft van de kindjes met een te strakke tongriem is er ook sprake van een strak lipbandje van de bovenlip.
KORTE TONGRIEM OF STRAKKE TONGRIEM
Een korte of strakke tongriem maar ook een strak lipbandje kan problemen geven bij de borstvoeding. Ook het drinken van de fles kan soms problemen geven. Heeft je kindje een korte of strakke tongriem? Dan kan je baby moeite hebben om je borst goed aan te happen waardoor je sneller en langer pijnlijke tepels hebt, zelfs flinke kloven. Ook het zuigen gaat vaak niet goed waardoor je baby te weinig melk binnen krijgt of je melkproductie niet goed op gang komt. Je kindje kan vaak loslaten en weer opnieuw aanhappen of heel vaak aan de borst willen omdat er te weinig voeding komt. Daar kan je baby onrustig en gefrustreerd van worden. Sommige kinderen komen te weinig aan in gewicht. Verder kan een strakke tongriem op latere leeftijd problemen veroorzaken met bijvoorbeeld praten, ijsjes eten, mondhygiëne en tongzoenen. Op voorhand is niet te voorspellen welke kinderen problemen krijgen met een te strakke tongriem.
DE TONGRIEM KLIEVEN
Tongriem klieven is iets wat wij zelf doen, liefst zo vroeg mogelijk om problemen met de voeding te voorkomen. We klieven bij jullie thuis of op de praktijk.
WAT IS HET?
Het klieven van de tongriem is een hele kleine ingreep die vaak binnen enkele seconden gedaan is. Er komt hierbij een klein beetje bloed in het mondje van de baby. Pijnstilling is niet nodig. Uit ervaring merken we dat kindjes het vaak vervelend vinden dat we het hoofdje tegenhouden zodat het even niet kan bewegen. Daarnaast is de spatel die we gebruiken om de tong wat omhoog te brengen niet fijn in een mondje. Daardoor gaan ze soms huilen. Maar zodra we klaar zijn en de instrumenten uit het mondje halen is het huilen vaak over en laat je kindje zich zeer makkelijk troosten. Dat troosten doen we het liefste met borstvoeding of een flesje voeding.
ADVIES OVER TONGRIEM KLIEVEN?
Denk je dat de tongriem van je kindje te kort of te strak is? Of twijfel je over het lipbandje? Vraag ons om advies en wij klieven de tongriem als dat wenselijk is bij jullie thuis. Ook als je niet bij ons in de praktijk zat voor je zwangerschap. Voor het thuis tongriem klieven vragen we 55 euro. De kosten worden vaak vergoed door je zorgverzekeraar.
Lipbandjes klieven we niet zelf maar verwijzen je daarvoor door naar een andere zorgverlener. Na 6-8 weken verwijzen we ook tongriempjes door naar een andere zorgverlener. Deze andere zorgverlener is vaak een tandarts die werkt met laser/electrotoom. Er zijn steeds meer tandartsen die deze techniek gebruiken dus vraag ons vooral om informatie.
NABEHANDELEN TONGRIEM KLIEVEN
Na de behandeling zullen we jullie instructies voor nabehandelen geven. Het advies kan ook zijn een lactatiekundige te raadplegen. We bellen na een aantal dagen tot een week op om te vragen hoe het verlopen is en of er verbetering in het voeden is gekomen. Daarnaast registreren we alles zorgvuldig.
In de filmpjes op de site van Tongriem kliniek waarbij het klieven wordt gedaan zie je een lasertandarts aan het werk die naast de tongriem ook de lipband lasert. Wil je meer weten over de korte tongriem of het strakke lipbandje? Lees hierover meer op het Kenniscentrum Borstvoeding.