23 mei 2023

Vrouwencentrum Breda

Wij, de verloskundigen van verloskundigenpraktijk Meander, hebben de lang gekoesterde wens een vrouwencentrum te starten. Een centrum waar verschillende disciplines, regulier en alternatief, werkzaam zijn. 

Vrouwen worden minder vaak juist gediagnosticeerd en hun klachten worden vaak niet erkend. Omdat het voor hen soms een taboe is om er over te spreken, krijgen veel vrouwen niet de zorg die ze nodig hebben, of de zorg die bij ze past om gezond en vol energie in de maatschappij te staan. Wij willen graag dat dit verandert. Vandaar ons initiatief voor een vrouwencentrum: een expertisecentrum in vrouwenzorg. Waar vrouwen terechtkunnen met hun fysieke-, mentale-, emotionele-, energetische-, zingevingsgerichte- en sociale vragen. Waar ze terechtkunnen voor anticonceptie en zwangerschap, klachten van menstruatie, hormonen, overgang, de bekkenbodem, voor psychische klachten, fysieke klachten etc. Zorg die aansluit bij de behoefte, leefstijl en levensfase van de vrouw. 

Daarnaast moet het vrouwencentrum een plek zijn waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten en steun kunnen ervaren van andere vrouwen. 

Het vrouwencentrum verbindt zorgverleners, die de behoefte hebben om elkaar te inspireren en te stimuleren om tot kwalitatief betere vrouwenzorg te komen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze vorm van samenwerken de zorg aan vrouwen zal verbeteren.

Onze missie

Vrouwencentrum Breda verbetert de zorg voor vrouwen in Breda en omstreken, passend bij haar behoefte, leefstijl en levensfase. 

Wie zijn wij? 

Wij zijn verloskundigen van verloskundigenpraktijk Meander en wij zien dat vrouwen niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben na een zwangerschap en bevalling. Ze hebben fysieke klachten of er is een trauma ontstaan tijdens de bevalling, waarbij vrouwen vaak niet de weg weten naar de juiste zorgverlener. Ze voelen zich onzeker, zijn overweldigd en hebben behoefte aan zorg, ondersteuning, coaching of psychische hulp die wij als verloskundigen niet kunnen bieden. 

Door samen te werken met meerdere complementaire disciplines binnen een centrum denken wij dit gat te dichten. Er zijn op meerdere plaatsen in Nederland al vrouwencentra waar goed wordt samengewerkt, maar nog niet in Breda. 

Wij zijn een jong en enthousiast team dat haar energie, kennis en ervaring graag wil inzetten voor de verbetering van de zorg voor vrouwen. Wij kunnen goed verbinden en zijn goede ondernemers, intrinsiek gedreven om het vrouwencentrum tot een succes te maken. 

Nieuwsgierig en/of wil je meedenken? 

Onze eerstvolgende stap is het uitnodigen van geïnteresseerde zorgverleners om onze plannen te delen. Dit doen we tijdens een inspiratiebijeenkomst. Deze avond plannen we nog voor de zomer. Op deze avond willen we heel graag toelichten waarom we zo gepassioneerd zijn over dit idee, en zullen we de plannen en informatie die we tot nu toe hebben delen. We nemen de tijd om elkaar te informeren, te inspireren en te enthousiasmeren. Wees kritisch en neem al je vragen mee naar de inspiratieavond! 

Ben jij of ken jij een zorgverlener die mogelijk interesse heeft om mee te denken of te participeren? Dan nodigen we je uit om dit bericht te delen met diegene of ons zelf een mail te sturen naar info@verloskundigenpraktijkmeander.nl

Graag horen we van onze cliënten hoe ze over een vrouwencentrum denken en waar een vrouwencentrum volgens hen aan zou moeten voldoen. Hier leren we graag van!

Wij hopen natuurlijk van harte dat we ons enthousiasme duidelijk hebben overgebracht en dat we binnenkort concrete plannen kunnen maken voor het Vrouwencentrum in Breda!

Mocht je nog vragen hebben, dan horen we het graag!

Met vriendelijke groet,

Marieke van Maaren
Namens team verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Meander

134 keer bekeken

Recente artikelen