29 augustus 2022

Borstvoeding (on)zekerheid….

Uiteindelijk komt het goed!

15 weken geleden is ze bevallen, een zeer vlotte ontsluiting, maar ook wel pittig op het einde omdat het toen niet zo wilde opschieten. Tijdens de kraamtijd hebben we het vaak over de borstvoeding gehad; het is zo pittig, het kost zoveel energie en op het einde van de week; ‘Ik stop ermee!’

Wij dachten zo gezegd, zo gedaan, we hebben adviezen gegeven over hoe te stoppen want deze dame leek zo zeker van haar zaak. Maar tot onze verassing bleek ze bij de nacontrole nog steeds volledig borstvoeding te geven, helemaal leuk vond ze het niet. Maar het was het beste voor haar en haar dochter dus ze zou nog doorgaan totdat ze weer zou gaan werken.

Deze week kregen we een mailtje van haar om andere moeders een hart onder de riem te steken, met daarin als boodschap; uiteindelijk komt het goed.

Met toestemming van haar plaatsen we dit ook op de website; gewoon omdat doorzetten dus ook echt loont en dat je dat ook van anderen mag horen.

Onze dochter is inmiddels 15 weken en groeit heel goed. Ze krijgt nog steeds borstvoeding   Ik werk vier dagen en heb mijn schema zo afgesteld dat ik maar twee keer in de week hoef te kolven en alle andere voedingen zelf geef. (ze zit op vijf voedingen per 24uur) Ik werd in het begin lichtelijk gestoord van de borstvoeding, maar ik vind het wel goed om te laten weten-ook voor toekomstige moeders om zich op voor te bereiden- dat het begin echt lastig en intensief was (met teveel melk enz.  enz. en wennen aan een kind aan de borst) maar dat het meer dan de moeite is!!! Onze dochter is nog nooit ziek geweest en groeit goed!! Ik zie namelijk heeeeel veel vriendinnetjes afhaken om me heen met borstvoeding (waar ik in kan komen) allemaal in het kader van niet kunnen genieten van hun nieuwe baby-maar als ze even over die piek heen gaan en doorzetten (Ook bij stuwing, kloven, blaren) dan is het een succes!! En dan kun je nog veeel meer en langer genieten samen!!!

Ik dacht ik laat het nog even weten dat het goed is gekomen want op het begin was ikzelf helemaal niet te spreken over borstvoeding!!!! Ik vond het erg stom allemaal- en nu 15 weken later en gewoon weer aan het werk-krijgt ze het nog steeds full-time  dus inmiddels ben ik om!!

Ik had ook niet echt verwacht dat het uiteindelijk nog een succes is geworden met borstvoeding. Wel heel okee- zeker nu het nog winter is! Want echt ziek of zo is ze dus nog nooit geweest. En ik maak er op m’n werk gebruik van dat je 25% van de tijd dat je werkt bij wet, gewoon doorbetaald, aan borstvoeding mag besteden.

Ik denk wel dat het voor een heel groot gedeelte gewoon een kwestie van doorzetten is geweest. Niet waar je perse altijd zin in hebt na de laatste weken van een zwangerschap en een bevalling!! En het is inderdaad misschien ook wel fijn om te weten dat er licht aan het einde van de tunnel is  en het niet hoeft te eindigen met een domper maar ook gewoon Helemaal goed kan komen!!!

Heb zelf ontsteking, blaar en veel stuwing gehad- maar dat is door gewoon veel aanleggen en lanolinezalf smeren allemaal redelijk gauw weggetrokken (en natuurlijk dacht ik echt een paar keer Morgen Stop ik er echt mee ik ben geen melkkoe!!) En om me heen dus Heel veel ‘ik stop ermee’ verhalen gehoord en gezien… had het er met mn collega’s over die beide ook 9 maanden Bv hebben gegeven, het is aan het einde van het verhaal gewoon doorzetten (de een is doorgegaan met bloedende tepels en al en dat ging uiteindelijk ook weer over- die vond het ook een kwestie van Even doorzetten) en de andere noemt het TopSport  wat het soms ook wel is, maar ja- het is aan het einde van het verhaal toch het meest gezonde voor de baby- en als het even kan dan wil je dat toch gewoon doen voor je kind!! en het is ook wel gezellig en fijn, zeker nu ik werk, toch 5 x per dag nog gezellig even samen drinken. Natuurlijk zijn er bij die om medische reden echtttt geen borstvoeding kunnen geven, maar het is ook wel heel erg iets van deze maatschappij dat we het onszelf niet te moeilijk en lastig moeten willen maken.  Terwijl het is uiteindelijk een investering, lichamelijk en qua tijd moet je op het begin echt ineens heel erg inleveren-  maar het betaald zich dubbel en dwars terug in de gezondheid van je baby en uiteindelijk ook in fijne voedingsmomenten samen.

En vond het op het begin echt niet leuk!!! Heel stom zelfs.  Maar het leuke is uiteindelijk dus toch gekomen. En ik ben er nu dus heel blij mee. dus wat je zegt; Volhouden loont!!

….Mooi toch dat je kind zo kan groeien met melk die jij zelf geeft!!

208 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »