Bruine afscheiding: net zwanger en je verliest wat oud bloed

Heb je last van bruine afscheiding tijdens dat je zwanger bent? Donkerrood bloed, helderrood bloed, bruinige of rozige afscheiding…. Alles kan in die eerste periode van je zwangerschap. Met name rond 5 a 6 weken verliezen vrouwen vaak een klein beetje bloed of afscheiding via de vagina. Wist je dat bijna 30% van de zwangeren wat bloedverlies heeft in de zwangerschap? Die vrouwen krijgen niet allemaal een miskraam. Verlies je helderrood bloed de eerste weken dan krijgt de helft van de vrouwen een miskraam. Heel vaak is bloedverlies onschuldig en is er geen sprake van een miskraam.
OORZAAK VAN BRUINE AFSCHEIDING OF BLOEDVERLIES
Afhankelijk van de periode van je zwangerschap kan je bruine afscheiding of bloedverlies hebben door een innestelingsbloeding, een poliep of andere oorzaak van de baarmoedermond, een infectie in de vagina maar heel vaak is er geen duidelijke reden en verdwijnt het bloedverlies na een paar dagen vanzelf.
Een innestelingsbloeding houdt in dat de baby zich innestelt in de baarmoeder. Vanuit de eileider komt de embryo aan en land op een plekje in de baarmoeder. Daar zakt het helemaal in het baarmoederslijmvlies waardoor er wat bloed van de moeder vrij kan komen. Dit omdat de baby straks afhankelijk is van de bloedtoevoer van de mama en het systeem aansluit op haar bloedvaten. De placenta wordt daar gevormd en de baby groeit. Tegen de tijd dat je dat bloed verliest kan het bruinig zijn maar ook helderrood bloedverlies is mogelijk. Vaak is het bloed dat je verliest bij een innestelingsbloeding niet heel veel, minder als een menstruatie en duurt kort. Eén dag tot enkele dagen. Een innesteling vindt plaats zo rond de tijd dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden tot een week of 6 a 7.
Bij het innestelen van de baby in het baarmoederslijmvlies kan er dus wat bloed van moeder via de vagina naar buiten komen. Ook de baarmoedermond is goed doorbloed. Soms zijn die bloedvaten heel poreus en als ze aan de oppervlakte liggen kunnen ze kapot gaan en kan er wat bloed uit komen. Het kan ook zijn dat er een klein poliepje zit bij de baarmoedermond. Met name als je hard moet persen voor ontlasting, bij gemeenschap maar soms ook al als je een hoest of niesbui hebt kan er wat bloed komen. Ook dat is jouw bloed en zit de baby niet in de weg.
Een enkele keer kan het zijn dat er een infectie aanwezig is dat afwijkingen geeft en bloedverlies veroorzaakt. Dat is vaak ook niet zo heel veel maar behandeling bij een infectie is wel noodzakelijk.
Heel vaak wordt er geen oorzaak voor het bloedverlies gevonden. Bloedverlies verdwijnt en komt niet meer terug. Sommige vrouwen bloeden gemakkelijk en hebben die eerste periode een paar keer wat bloedverlies.
WAT MOET JE DOEN?
Heb je bruine afscheiding of bloedverlies dan is het wel slim om even contact met ons op te nemen. Vaak schrikken zwangeren enorm en maken ze zich zorgen of het een miskraam is. Wij kunnen ze geruststellen en instructies geven over wat ze kunnen verwachten en wat wij kunnen doen. Is het bloedverlies direct na toiletgang of na gemeenschap dan is de kans op een miskraam wat kleiner. Maar soms is de oorzaak niet direct duidelijk.
BRUINE AFSCHEIDING NA 6 WEKEN ZWANGER
Voor 6,5 week zwangerschap kunnen we niet veel meer doen dan afwachten. Een echo geeft nog geen zekerheid of de zwangerschap goed zit omdat het hartje nog niet te zien is op een echo. Tot die termijn heeft een echo maken geen zin omdat het niks toevoegt. We snappen de ongerustheid helemaal en bieden zodra het mogelijk is een echo aan na 6,5 a 7 weken zwangerschap. Dit geeft dan gelijk een stuk zekerheid en geruststelling.
Een miskraam kun je niet voorkomen. Heb je eenmaal last van bloedverlies dan is het dus afwachten. Gaat het doorzetten of stopt het vanzelf weer? Is het weinig bloedverlies, heb je geen buikpijn en stopt het snel weer dan is het waarschijnlijk geen miskraam. Wordt het bloedverlies meer, helderrood en heb je ook stolseltjes en buikpijn dan is de kans groter dat je een miskraam krijgt.
Bloedverlies beïnvloedt de zwangerschap in die periode niet. Soms kun je behoorlijk wat bloed verliezen die eerste periode maar de baby zit goed ingenesteld in je baarmoeder en groeit gewoon door.
Heb je al een echo gehad met een mooi kloppend hartje en verlies je hierna bloed? Dan is de kans dat je een miskraam krijgt heel klein. De kans op een goede doorgaande zwangerschap is in dit geval 95%.
Hou je bloedverlies of heb je terugkerend last van bloedverlies dan zullen we je voor een extra echo of controle laten komen om te zien waar het bloedverlies vandaan komt. Soms zien we op de echo dat er tussen moeder en baby nog wat bloedverlies zit dat je de periode erna gaat verliezen. Soms sturen we ja door naar de huisarts om een infectie uit te sluiten.
MEER INFORMATIE OVER BRUINE AFSCHEIDING EN BLOEDVERLIES?
Wil je nog meer weten over het bloedverlies? We helpen je graag hiermee verder. Neem gemakkelijk contact met ons op via de telefoon 076 – 700 21 79 of per mail info@verloskundigenpraktijkmeander.nl. We horen graag van je!