14 mei 2023

Fysiek herstel: Veilige oefeningen na je bevalling

Amper twee uur geleden is ze thuis bevallen en nu staat ze onder de douche. Ze wil zo snel mogelijk weer in haar eigen schoon opgemaakte bed waar haar pasgeboren dochter heerlijk aan het knuffelen is met papa. Moe maar voldaan wast ze haar lijf. Het sop loopt over haar buik waar ze voorzichtig het bloed af wast. Ze lacht als ze haar lege buik bekijkt. “Ohhhh jongens, komt het ooit nog goed met deze blubberbuik?”

Wanneer is mijn lijf weer hersteld?

Deze vraag krijgen we behoorlijk vaak van een pas bevallen vrouwen. Helaas kunnen we daar niet voor iedereen hetzelfde antwoord op geven. Hoelang dat herstel kost is namelijk voor iedereen anders. Iedere vrouw ontzwangerd en herstelt op haar eigen manier. Maar een ding weten we wel….. Herstel kost tijd, veel tijd! Je hoort wel eens 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren. Dat is vaak wel de tijd die vrouwen nodig hebben om echt te herstellen en letterlijk weer beter in hun vel zitten of hun ‘oude’ lijf weer een beetje herkennen. 9 maanden herstel klinkt lang maar als je bedenkt wat er in je zwangerschap allemaal met je lijf gebeurd is het helemaal niet zo gek dat het herstel lang kan duren. De trekkracht van de pezen in en rond het bekken en bekkenbodem is 9 maanden na de bevalling ongeveer 75% van de oorspronkelijke trekkracht. We kunnen dus wel stellen dat het lichaam zeker 9 maanden nodig heeft om te herstellen van een zwangerschap en bevalling. 

De eerste 6 weken na de bevalling; Buikspieroefeningen en bekkenbodemspieroefeningen.

Kort na je bevalling kun je het beste goed voor jezelf zorgen. Je lijf heeft zojuist een topprestatie geleverd en heeft rust nodig. Blijf lekker in bed en laat je verwennen met gezonde maaltijden, tussendoortjes en slaap wanneer het kan. Met een baby in huis is je ritme namelijk niet wat je gewend was. Leef met het ritme van je baby. Die vraagt namelijk regelmatig om voeding, ook midden in de nacht. Heb je een slapende baby? Ga er lekker naast liggen! Nodig niet teveel kraamvisite uit zodat je niet allerlei dingen moet…
Als je je goed voelt kun je af en toe eens beneden eten of visite ontvangen.

Je bekkenbodem heeft een flinke optater gekregen door de zwangerschap en bevalling. Na een dag of 4 a 5 rust mag je die voorzichtig weer wat gaan oefenen. Vaak voel je die eerste week niet goed waar die bekkenbodemspier zit, je hebt er nog geen controle over. De tweede week voel je al beter dat je die spier kan oefenen. Ook de schuine buikspier kun je oefenen de eerste week na je bevalling.
Welke oefeningen je nog meer kunt doen de eerste 6 weken na je bevalling lees je in het volgende document. Veilige oefeningen voor na de bevalling.

Na 6 weken na je bevalling.

Hoe fitter je was voor je bevalling hoe sneller je herstel zal zijn na de bevalling. Sportte je in je zwangerschap tot je uitgerekende datum? Misschien voel je je dan na 6 weken goed en wil je graag weer gaan sporten. Heb je geen klachten dan kun je dat prima na 6 weken weer gaan oppakken. Het ligt er daarbij wel aan wat voor sport je wil gaan doen. Hardlopen (op een harde ondergrond) kan veel van je bekkenbodemspier vragen. Hardlopen raden we dus af 6 weken na de bevalling. Maar fietsen, yoga, skeeleren en spieropbouw of groepslessen gericht op spieropbouw kun je prima weer in een rustig tempo opbouwen als je geen klachten hebt. Als je het onder begeleiding doet zit je helemaal goed.

Heb je niet gesport in je zwangerschap of heeft de zwangerschap en bevalling fysiek veel van je gevraagd dan zal je herstel langer duren. Na 6 weken starten met sporten is dan behoorlijk snel. Beter wacht je tot minimaal 3-4 maanden. Heb je geen klachten dan kun je sommige sporten rustig gaan opbouwen.

Heb je klachten van je bekken of je bekkenbodemspier dan raden we je zeker aan naar een bekkenfysiotherapeut te gaan voor je start met sporten. Wil je graag een consult plannen kijk dan op bekkenfysiotherapie.nl voor een fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Wil je meer weten over sporten na de bevalling, lees erover in het volgende artikel.

Controleer je bekken(bodem)

Ben je langer dan zes weken geleden bevallen en benieuwd hoe je bekken en bekkenbodem na de bevalling functioneren? Vul dan de screeningslijst in op bekkenbodemcheck.nl. Je kunt hiermee nagaan of je klachten hebt in en rond je bekken. Of dat je kans hebt die later te krijgen. Op basis van de antwoorden krijg je een advies op maat.

Als je klachten hebt in en rond je bekken kun je daar veel aan doen. Ook om ze te voorkomen. Een advies op maat is dan een bekkenbodem consult bij een geregistreerde bekkenfysiotherapeut. Tijdens een bekkenbodemcheck kijkt de fysiotherapeut naar de antwoorden die jij hebt ingevuld in de screeningslijst.

De bekkenfysiotherapeut checkt hoe het gaat met je bekken en de spieren van je bekken. Ze vragen naar het functioneren van bekken en bekkenbodemspieren. Ze checken of je de bekkenbodemoefeningen juist uitvoert. Ze voelen je buikspieren en indien nodig meten ze met een sensor de spanning van je bekkenbodemspier. Heb je klachten dan geven ze je persoonlijk advies en oefeningen mee om thuis te doen. Daarnaast beantwoorden ze al je vragen en krijg je een advies om je fysieke activiteiten of het sporten op te bouwen.

Ook vrouwen zonder klachten mogen uiteraard gebruik maken van een bekkenbodemcheck!83 keer bekeken

Recente artikelen