Het derde trimester
We zijn alweer aangekomen bij het laatste trimester! Misschien vond je de tijd snel voorbijgaan, of misschien kijk je vooral heel erg uit naar je verlof, waardoor de weken nu juist extra lang lijken te duren. Het derde trimester wordt door iedere zwangere vrouw anders ervaren. Omdat elke situatie uniek is, denken we graag met je mee om samen te bepalen wat het beste bij jou past. Stel vooral je vragen tijdens de afspraken of per e-mail, zodat we goed op de hoogte zijn van wat voor jou/jullie belangrijk is in deze laatste fase van de zwangerschap.
Vanaf dit derde trimester, bij 28 weken, vinden we het extra belangrijk dat je baby voldoende beweegt in je buik. Tijdens de afspraken geven we hierover informatie en vragen we standaard naar de bewegingen van je baby. Voel je je baby minder dan 10 keer per dag bewegen of veel minder dan je gewend bent? Dan adviseren we je om iets te eten, op je linkerzijde te liggen en ongeveer 1,5 tot 2 uur goed te letten op de bewegingen van je baby. Merk je dat je nog steeds niets of nauwelijks iets voelt? Dan is het belangrijk om ons te bellen, bij voorkeur tijdens kantooruren, omdat we je mogelijk doorverwijzen naar het ziekenhuis voor extra controles. Zonde als dit van je nachtrust afgaat. 😉
Deze adviezen gelden tot aan de bevalling.
Verlies je opeens vaker urine? Voel je dat je rug het zwaar te verduren krijgt? Of merk je dat je bekken echt pijn begint te doen? De groei van je baarmoeder met daarin de baby vraagt veel van je lichaam. Je evenwicht verandert doordat je buik verder naar voren groeit, wat vaak rugklachten veroorzaakt. Ook het bekken ondergaat veranderingen: door hormonen wordt het kraakbeen tussen de bekkenbotten zachter, waardoor het bekken iets meer uit elkaar gaat staan. Dit zorgt voor meer ruimte tijdens de bevalling, maar kan ongemakkelijk zijn bij dagelijkse bewegingen. Het is verstandig om op tijd een (bekken)fysiotherapeut in te schakelen voor ondersteuning met oefeningen en tips.
Incontinentie of vaak moeten plassen kan het gevolg zijn van een verminderde bekkenbodemfunctie door de druk van de baarmoeder. Soms is een blaasontsteking de oorzaak; twijfel je hierover, laat dit dan controleren bij de huisarts (zie ook onze blog over blaasontsteking). Na de bevalling is het belangrijk om je bekkenbodemspieren weer te trainen om incontinentieklachten te voorkomen. Hiervoor kun je een afspraak maken met een bekkenbodemfysiotherapeut. We zullen dit ook in de kraamperiode bespreken.
Rond week 30 staat het intakegesprek met de kraamzorg meestal gepland. Dit gesprek dient ter voorbereiding op de kraamperiode, niet om te controleren of alles klaarstaat. Wat zijn jullie wensen voor de kraamperiode? Wil je borstvoeding of flesvoeding geven? Waar wil je bevallen? Wat kun je verwachten van de kraamzorg? Omdat er steeds minder kraamverzorgenden zijn, kunnen de kraamzorguren beperkt zijn. Het kan handig zijn om af te stemmen waar jullie prioriteiten liggen, bijvoorbeeld ten aanzien van bezoek tijdens de kraamperiode. Vooraf maaltijden invriezen of afspreken met familie wie boodschappen kan doen, kan ook fijn zijn in deze tijd.
Vanaf week 30 begint het aftellen echt. Eerst misschien naar je verlof en dan naar de komst van je kindje. We bereiden jullie tijdens de afspraken voor op de bevalling, bespreken pijnbestrijdingsopties en geven belinstructies. Ook bespreken we jullie geboortewensen. Hoewel een bevalling niet te plannen is, helpt een goede voorbereiding om de regie te behouden. Een gevoel van regie geeft vertrouwen en leidt vaak tot een positievere ervaring.
Ter voorbereiding op dit gesprek zou het fijn zijn als je met je geboortepartner (partner, moeder, vriendin, etc.) een opzet maakt van jullie wensen en vragen. Ons format op de website kan inspirerend zijn: bevalplan maken. We denken graag met jullie mee en zullen adviseren op basis van eerdere ervaringen en jouw huidige zwangerschap.
Vind je de bevalling spannend? Dat is heel normaal! Zeker bij je eerste zwangerschap kan het overweldigend voelen. Onderzoek toont aan dat positieve geboorte-ervaringen helpen bij een positieve mindset. De podcast ‘Zwanger & Zo’ biedt vele positieve verhalen, zeker de moeite waard! Wil je weten hoe het ziekenhuis eruitziet? Op www.annature.nl/annature-voorlichtingsfilms/ zijn filmpjes te vinden met informatie over parkeren, de route naar de verloskamers, de inrichting van de kamers en pijnstillingsmogelijkheden in het Amphia ziekenhuis.
Rond week 35 staat meestal nog een laatste echo gepland, de liggingsecho. Deze is bedoeld om de ligging van je baby te controleren, evenals de groei en de hoeveelheid vruchtwater. Als uit de echo blijkt dat je baby in stuitligging ligt, er te veel of te weinig vruchtwater is, of de groei afwijkt, nemen wij contact met jullie op. We zullen verdere informatie geven, afgestemd op de bevindingen en jullie situatie.
Na de echo bij 35 weken ronden we jullie geboortewensen af en bespreken we de belinstructies. Vanaf 37 weken plannen we wekelijks een afspraak in tot aan de bevalling. We geven informatie over de kraamperiode, beantwoorden jullie vragen en voeren controles uit zoals bij iedere afspraak. Rond de uitgerekende datum bespreken we ook de stappen na deze datum, omdat eerste baby’s vaak na de uitgerekende datum komen. Houd hier dus rekening mee. Het is ook goed om met je partner af te stemmen hoe jullie met communicatie over de bevalling willen omgaan. Willen jullie mensen op de hoogte brengen van de start? Wanneer geven jullie het door aan familie en vrienden?
Schrik niet als je in deze periode slechter gaat slapen. Je moederlijke instinct wordt sterker, wat betekent dat je ’s nachts vaker wakker wordt. Baby’s hebben in de eerste periode na de geboorte vaak voedingen nodig, dus het is realistisch dat je straks vaker wakker bent. Probeer daar nu alvast aan te wennen. Sta eventueel even op voor een glas water, lees een stukje of doe een klusje om minder irritatie te ervaren door nachtelijke onderbrekingen. Zorg er wel voor dat je overdag voldoende rust neemt.
Op zoek naar ontspanning tijdens je verlof? Een zwangerschapsmassage kan heerlijk zijn als voorbereiding op de bevalling. Wist je dat onze collega Anne ook zwangerschapsmassages mag geven? Mail ons voor een afspraak met haar. Zijn alle babykleertjes gewassen en is de kamer klaar? Soms is het fijn om hier even rustig te zitten en positieve geboorte-ervaringen te beluisteren. Door dit te visualiseren, komt er extra oxytocine (het gelukshormoon) vrij. Ademhalingsoefeningen kunnen ook helpen om je te ontspannen richting de bevalling. Op internet zijn veel oefeningen te vinden; kies iets waar jij je goed bij voelt.
Geniet van de tijd en rust die er nu nog is. Ook al kijk je uit naar de komst van je baby, deze periode duurt niet lang meer. Wij wachten ondertussen rustig af totdat jullie ons bellen om te vertellen dat de bevalling gestart is. Spannend, maar vooral heel leuk om jullie baby straks te mogen ontmoeten! Wij kijken ernaar uit om jullie bevalling te begeleiden.
Liefs,
Team Meander