Vaccinaties
Sinds eind 2019 krijg je tijdens de zwangerschap de keuze om je te laten vaccineren voor kinkhoest. Dit noemen ze ook wel de 22 wekenprik. Sinds de coronaperiode zijn daar een aantal vaccinaties bijgekomen zoals de Covid- en de griepvaccinatie. En als alles goed verloopt dan start het RIVM in het najaar van 2025 met het aanbieden van een RSV-prik aan alle baby’s. Wil je je baby nu al beschermen tegen het RS-virus dan heb je als zwangere ook de mogelijkheid om te kiezen voor de RSV-vaccinatie in je zwangerschap.
We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder hebben we kort de vaccinaties op een rij gezet. We pretenderen zeker niet dat onze informatie compleet is. Daarom staat onder elk vaccin waar je extra informatie kan vinden.
Ben je iemand die wat kritischer naar het vaccineren wil kijken? Dat kan via de site van NVKP en Stichting Vaccinvrij.
Kinkhoest
De kinkhoestvaccinatie kwam eind 2019 in het rijksvoorlichtingsprogramma van het RIVM.
De kinkhoest vaccinatie beschermt jezelf en de baby tegen kinkhoest. Kinkhoest is vooral voor baby’s een ernstige ziekte. Elk jaar belanden er ongeveer 170 baby’s in het ziekenhuis met kinkhoest. Je kan je laten vaccineren vanaf 22 weken, voor die tijd is het nog niet zinvol. De vaccinatie die gegeven wordt is niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen difterie en tetanus. Er is geen los kinkhoest vaccin. Na de vaccinatie maak je antistoffen aan die via de placenta bij je baby komen. Zo heeft je baby vanaf de geboorte voldoende antistoffen tot het zelf zijn/haar eigen vaccinaties krijgt. Zo geef je je baby dus alvast een bescherming mee in de periode dat ze het meest kwetsbaar zijn. Besluit je zelf de kinkhoestvaccinatie te nemen en beval je niet voor 37 weken dan heeft je baby na de geboorte 1 vaccinatie minder nodig. De eerste vaccinatie is dan bij 3 maanden ipv bij 2 maanden.
Tijdens de zwangerschap krijg je over de kinkhoest- en de griepvaccinatie een brochure mee van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hierin staat hoe je de 22 wekenprik kan regelen. Meestal kun je een afspraak krijgen bij het consultatiebureau waar je na de bevalling ook met je baby naar toe gaat. Meer informatie over de kinkhoestvaccinatie kun je lezen via: Rijksvaccinatieprogramma.
Griepprik
Ouderen en mensen met bijvoorbeeld luchtwegziektes als astma behoren tot de doelgroep voor de griepvaccinatie. Iedereen die tot de doelgroep behoort krijgt in oktober een brief van de huisarts op de deurmat met een uitnodiging voor de griepvaccinatie.
Griep komt elk jaar voor, met name in de winter. Het kan ernstig verlopen, zeker baby’s hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Als moeder in de zwangerschap de griepprik krijgt heeft de baby minder kans om ernstige griep te krijgen in de eerste maanden na de geboorte. Ook bij jezelf is de griepvaccinatie zinvol. Als je zwanger bent kan de griep ernstiger verlopen dan wanneer je niet zwanger bent.
Zwangeren behoorden voor de corona periode niet tot de griepvaccinatiedoelgroep. Maar sinds de Corona periode worden zwangeren wel tot de doelgroep gerekend. Omdat de huisarts geen goed overzicht heeft van zijn zwangere patiënten kan de huisarts die lastig bereiken. Aan ons verloskundige de vraag of we zwangeren op die vaccinatie willen wijzen. Ze mogen zich zelf bij de huisarts melden voor een uitnodiging voor de griepvaccinatie.
Ben je 22 weken of langer zwanger tussen 15 oktober en 1 maart dan kun je je griepvaccinatie ook krijgen via het consultatiebureau op dezelfde manier regelen als de kinkhoestvaccinatie. . Je gaat naar Rijksvaccinatieprogramma en kijkt daar waar je een afspraak kunt maken.
NB: Werk je voor een zorginstelling dan krijg je via je werkgever de mogelijkheid voor een griepvaccinatie.
RS virus
Het RIVM streeft ernaar in het najaar van 2025 de RSV-prik aan te bieden aan alle baby’s in Nederland. In de prik zitten antistoffen tegen het RS-virus, dit maakt het anders dan een vaccinatie. De antistoffen beschermen baby’s direct tegen ernstige ziekte door het RS-virus voor minstens 5 maanden. De prik geeft geen 100% bescherming tegen de infectie en baby’s kunnen nog steeds ziek worden. Maar de kans op een ziekenhuisopname na de prik is heel erg klein. In andere landen om ons heen wordt de prik al gegeven en daar zien ze het aantal ziekenhuisopnames onder baby’s met RS-virus 80% dalen.
Meer informatie over de prik tegen het RS virus voor baby’s.
Tot de RSV-prik voor alle baby’s in Nederland beschikbaar is kun je als zwangere ook kiezen voor een RSV-vaccinatie. Deze is vergelijkbaar met de kinkhoest vaccinatie en de griepprik. De zwangere maakt antistoffen aan tegen het RS-virus en via de placenta komen die bij de baby. Hiermee bescherm je je baby tot ongeveer 6 maanden na de geboorte tegen ernstige ziekte door het RS-virus. Deze vaccinatie valt niet in het rijksvoorlichtingsprogramma en moet je zelf betalen. Neem hiervoor contact op met de huisarts of de GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Zij regelen dan een afspraak tussen de 24e en 36e week (met voorkeur voor na de 30e week) van je zwangerschap. De kosten bedragen rond de 200 euro + de kosten voor het zetten van de prik.
Lees hier meer informatie over de RS vaccinatie voor zwangeren.
Covid
Als je zwanger bent, dan loop je een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona. Daarom kun je tijdens je zwangerschap de coronaprik halen. Met de coronaprik wordt je bescherming weer op peil gebracht. Daarmee verklein je de kans dat je tijdens je zwangerschap complicaties krijgt en in het ziekenhuis terechtkomt. De kans op complicaties door het coronavirus wordt aan het einde van de zwangerschap groter. De coronaprik wordt bij voorkeur gegeven tussen week 13 en 26 van de zwangerschap en is gratis.
Meer informatie over het COVID vaccin in de zwangerschap.
NEEM CONTACT OP
anne@erocket.nlProfiel bewerken
Heb je nog vragen over vaccinaties tijdens jouw zwangerschap? We horen graag waar we jou mee kunnen helpen. Neem contact op met verloskundige praktijk Breda of verloskundige praktijk Etten-Leur.