15 september 2022

Wat is Hypnobirthing?

HypnoBirthing is een cursus ter voorbereiding op de bevalling. Het werkt in 5 bijeenkomsten naar vertrouwen, ontspanning, focus en positief uitkijken naar de bevalling. In tegenstelling tot veel andere cursussen is het bij HypnoBirthing zo dat je de cursus samen met je partner volgt (of met iemand die bij je bevalling aanwezig is). Nu zullen de meeste mensen denken; “daar heeft mijn partner geen zin in” of partners zelf staan er wat afwijzend tegenover. Dat is jammer, want je partner is diegene die ook bij de bevalling gaat zijn en hoe beter je partner voorbereid is, hoe meer vertrouwen je partner heeft in zichzelf en de bevalling, waardoor hij jou beter kan (onder)steunen en begeleiden . Bevallen doe je samen, jij lichamelijk en met steun, zorg en begeleiding van je partner die precies weet wat hij moet doen om te zorgen dat het voor jou makkelijker en beter gaat. Door juist samen een cursus te volgen ben je ook samen meer bezig met de voorbereiding op de komst van jullie kindje en voelen partners zich ook veel meer betrokken bij zwangerschap en bevalling. Onderzoek wijst ook uit dat vrouwen beter bevallen wanneer zij een cursus ter voorbereiding hebben gevolgd en dat de partners daarin heel belangrijk zijn. Kortom, HypnoBirthing helpt je samen op weg, maar wat is HypnoBirthing nu precies?

HypnoBirthing, hypnose? Zweverig?

De cursus HypnoBirthing bestaat uit 5 bijeenkomsten met daarin de volgende basistechnieken: ademhaling, visualisatie, ontspanning, verdieping en informatie/theorie. De hypno van HypnoBirthing staat voor hypnose en juist de hypnose roept vaak wat weerstand op. Het is zweverig, je verliest de controle, Rasi Rostelli, maar niets is minder waar. Hypnose is een toestand die iedereen elke dag minstens 2 keer ervaart. Jij dus ook! We noemen het alleen geen hypnose. De momenten wanneer jij in slaap valt en de momenten wanneer je aan het wakker worden bent, dat zijn vormen van hypnose. Het helemaal opgaan in een spannende film of verzonken zijn in een goed boek is ook een vorm van hypnose. Op de ‘automatische piloot’ naar huis rijden en een aantal straten voordat je daadwerkelijk thuis bent ineens tot het besef komen dat je er al bijna bent. Ook dat is een vorm van hypnose. Allemaal voorbeelden die menigeen herkent bij zichzelf en die dus heel gewoon zijn. In deze situaties ben je ontspannen, optimaal geconcentreerd en gefocust. En heel belangrijk; jij bent zelf helemaal in controle. Hypnose is dus helemaal niet zweverig maar juist praktisch. Het zorgt ervoor dat jij je makkelijker kunt richten op datgene wat belangrijk is en juist alles wat je afleid (of spanning en stress bezorgd) buitensluit.

Hypnose, ofwel ontspanningsoefeningen, worden afgewisseld en ook gecombineerd met ademhalingstechnieken en visualisatie. Ook visualisatie kan wat vraagtekens oproepen, maar het is niets meer dan dmv je gedachten de door jouw gewenste richting bepalen. Je richt je op datgene wat je wilt (en dus niet wat je niet wilt) zodat je doel helder en duidelijk wordt. Veel topsporters gebruiken visualisatie om zich voor te bereiden op een belangrijke wedstrijd, want naast krachttraining en uithoudingsvermogen hoort ook een mentale training bij de voorbereiding. Richting wordt bepaald waardoor de conditionering en samenwerking tussen lichaam en gedachten sterker en sterker wordt, prestaties worden verhoogd en doelen makkelijker bereikt. Daarom zijn visualisaties (als oefening maar ook als kijken naar filmpjes) onderdeel van de cursus. Juist door technieken terug te kunnen zien in filmpjes wordt vertrouwen groter en doelen duidelijker. Bevallen is ook topsport en daar hoort dan ook een optimale en complete voorbereiding bij!

Comfort, ontspanning, vertrouwen:

Door een HypnoBirthing cursus te volgen zul je meer vertrouwen krijgen in jezelf en in het geboorte proces. Door technieken en oefeningen af te wisselen met theorie en informatie zul je optimaal voorbereid zijn op de bevalling. Je zult weten waarin je allemaal een keuze hebt, je gaat meer zien en horen over verschillende houdingen waarin je kunt bevallen en welke voordelen deze hebben voor jou en op de geboorte van je baby, je gaat leren hoe je lichaam precies werkt, welke hormonen nu precies wat doen tijdens de bevalling en waarom ontspanning en vertrouwen daarin belangrijk. Geboorteplan en wat nu als het anders loopt passeren ook de revue, evenals communicatie met zorgverleners. Dit alles en nog meer gaat je helpen met vertrouwen uit te kijken naar de bevalling. Aangeleerde en eigengemaakte oefeningen en technieken zorgen voor ontspanning en hoe meer ontspanning hoe comfortabeler jij je voelt . Hoe meer comfortabel jij je voelt hoe meer je vertrouwen toeneemt en hoe meer vertrouwen hoe meer ontspannen jij bent. Daardoor verloopt de bevalling vaak makkelijker en sneller, want je lichaam functioneert door ontspanning en focus het meest optimaal.

Teamwork!

Zoals blijkt is een partner bij de bevalling zo ontzettend belangrijk. Hoe beter partners voorbereid zijn op de bevalling, hoe meer vertrouwen partners hebben en hoe beter zij steun en begeleiding kunnen geven. Als vrouw voel je je daardoor gesteund, veilig en kun je makkelijker ontspannen. Deze ontspanning en het vertrouwen wat het je geeft, zorgt ervoor dat de geboorte soepeler en makkelijker verloopt omdat je lichaam eenvoudig de juiste hormonen aanmaakt. Heb je geen partner of is je partner niet in de gelegenheid tot het mee volgen van de cursus? Uiteraard mag je dan iemand meenemen die wel in de gelegenheid is of die wel bij de bevalling gaat zijn. Bevallen is teamwork dus hoe fijn is het dan om als team ook de voorbereiding aan te gaan!

643 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »