Wees blij met kraamzorg deze zomer!
Waarom zou ik kiezen voor kraamzorg? Deze vraag krijgen we regelmatig van mensen die niet bekend zijn met het Nederlandse zorgsysteem. Behalve Nederland is er geen land ter wereld waar vrouwen een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunt tijdens het kraambed. Wat doet de kraamzorg en waarom is het zo fijn om kraamzorg geregeld te hebben? Hieronder vertel ik je er meer over.
Kraamzorg regelen
Bij de intake vragen wij je het liefst vóór 16 weken kraamzorg te regelen. Op onze website hebben wij een lijst staan met kraamzorgorganisaties.
Kraamverzorgende bij de bevalling
Bij een thuisbevalling komt er een kraamverzorgende om de verloskundigen te assisteren bij de bevalling. De kraamverzorgende is er ook bij tijdens een poliklinische bevalling in het Amphia ziekenhuis. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt met een medische indicatie, zal er geen kraamverzorgende tijdens de bevalling bij zijn maar een verpleegkundige van het ziekenhuis.
Na de bevalling
Ben je in het ziekenhuis bevallen dan vinden kraamzorgorganisaties het fijn dat je ze laat weten dat je bevallen bent zodat zij rekening kunnen houden in de planning en een kraamverzorgende beschikbaar houden voor wanneer jullie naar huis mogen.
Wanneer alles na de bevalling goed gaat, mag je 2 uur na de bevalling weer naar huis. Afhankelijk van het tijdstip komt de kraamverzorgende dan dezelfde dag of de volgende ochtend om jullie als kersverse ouders te helpen.
Wanneer je midden in de nacht naar huis gaat, is er dus geen kraamzorg thuis en komen jullie alleen thuis met jullie baby. Jullie krijgen dan een brochure met duidelijke instructies en adviezen voor de eerste 24 uur met jullie kindje. Deze kun je nalezen in deze digitale brochure.
Kraamverzorgende in de kraamweek
In de eerste week helpt de kraamverzorgende met de verzorging van jullie kindje en zorgt ervoor dat jij als pas bevallen moeder rust kan nemen om te herstellen van de bevalling. Van haar kun je verwachten dat ze jullie veel voorlichting geeft over praktische zaken. Zeker bij een eerste kindje is alles nieuw. Ze zorgt ervoor dat de hielprik en de gehoorscreening geregeld wordt en helpt je bij de borst- of de flesvoeding. Dagelijks doet zij controles bij jullie kindje op zaken als kleur, gewicht, temperatuur, drinken, gedrag, ontlasting en plassen. Dit zegt veel over hoe het met je baby gaat. Bij jou als kraamvrouw houdt zij nauwlettend het herstel in de gaten en wordt onder andere dagelijks temperatuur, pols en bloedverlies beoordeeld. Als de kraamverzorgende constateert dat er iets niet goed gaat met jou of de baby, wordt dit besproken met de verloskundige. De verloskundige is medisch eindverantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. Die komt een aantal keer langs om met jou, je partner en eventueel de kraamverzorgende te bespreken hoe het gaat met jou, je baby en je gezin.
Kraamzorg tekort deze zomer
Helaas is er landelijk een groot tekort aan kraamverzorgenden. Naar verwachting wordt dit extra hard gevoeld in de zomermaanden juni ’23 tot en met september ’23. Gezinnen kunnen in deze maanden waarschijnlijk maximaal 24 uur kraamzorg krijgen, wat neerkomt op 3 uur per dag. Ook zijn er veel gezinnen in de regio Breda en omstreken die helaas geen kraamzorg geregeld hebben omdat kraamzorgorganisaties vol zaten en deze gezinnen moesten weigeren. De zorgverzekeraar heeft bemiddeld voor die gezinnen in juni en gelukkig heeft elk gezin kraamzorg toegewezen gekregen door het verdelen van kraamverzorgenden. Echter het tekort in de maanden juli tot en met september is veel groter waardoor sommige gezinnen die dat wel hard nodig hebben helaas geen kraamzorg hebben of veel minder uren dan er nodig is.
Wij raadden daarom aan om een mantelzorger (familie, vrienden, buren) te vragen voor extra hulp bij bijvoorbeeld boodschappen en andere veelvoorkomende huishoudelijke taken. Ook een volle voorraadkast en diepvriezer is erg gemakkelijk in de kraamweek. Vooraf zou je bijvoorbeeld maaltijden kunnen invriezen en je omgeving kunnen vragen of zij iets extra’s willen koken voor jullie. Durf hulp te vragen van je omgeving en licht hen hier vooraf over in. Mensen vinden het fijn om anderen te helpen en het is voor hen vaak direct een goed excuus om even bij jullie kindje te kijkenJ.
Lang leve de kraamzorg!
Wij zijn heel blij dat er kraamzorg bestaat in Nederland! Zonder hun was er geen thuisbevalling mogelijk. Zonder kraamzorg kan het verloskundige systeem van een verloskundige in de wijk niet bestaan. Ik zeg niet dat iedereen in een ziekenhuis zou bevallen zonder kraamzorg maar met een tekort aan kraamverzorgenden komt er veel meer op verloskundigen terecht. En daar zijn ook tekorten! Als er minder kraamzorg gegeven kan worden dan moeten verloskundigen die zorg erbij geven. Dat is onmogelijk! We hebben er de tijd niet voor en bovendien kunnen kraamverzorgenden dat veel beter. Ze zijn er voor opgeleid en kijken met een professioneel oog naar baby en moeder. Het zijn zorgprofessionals die niet te vervangen zijn door mantelzorgers. Een kraamverzorgende is onmisbaar die eerste week!
Wij zijn heel blij dat de meeste gezinnen zorg krijgen van een kraamverzorgende!