24 november 2022

Opnieuw zwanger na keizersnede. En nu?

15% tot 20% van de vrouwen bevalt met een keizersnede. En veel vrouwen worden daarna ook weer opnieuw zwanger. Het algemene advies is om 6 tot 12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden na een keizersnede. Dan heeft het lichaam genoeg tijd om te herstellen en zo kan het litteken helen. Dus wil je zwanger worden na een keizersnede? Wacht liefst 6 tot 12 maanden.

CONTROLES TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Zwanger na een eerdere keizersnede? Dan is er een medische indicatie en wordt het advies gegeven om elke volgende bevalling in het ziekenhuis af te maken.

Voor de zwangerschap zelf zijn er meestal geen bijzonderheden.  Wel is het fijn dat het ziekenhuis alvast weet dat je weer zwanger bent en dus rond 40 weken weer bij ze komt bevallen. Je mag gewoon de controles tot 36 weken bij je eigen verloskundige hebben, daarna zal ze je verwijzen naar het ziekenhuis.

In Breda word je rond 18 weken zwangerschap door de verloskundige van het ziekenhuis gezien. Er wordt een dossier van je zwangerschap aangemaakt en gekeken naar hoe je bevalling volgende keer verliep en de reden van de keizersnede. Ze vraagt je naar je ervaringen rondom je eerdere bevalling en naar je voorkeur voor de komende bevalling. Rond 28 weken ga je naar de gynaecoloog en dan beslissen jullie samen wat het plan wordt voor je bevalling. Meestal is dat vaginaal maar je mag zeker ook voor een keizersnede kiezen. Soms is er zelfs het advies van de gynaecoloog om voor een keizersnede te kiezen bijvoorbeeld als de vorige bevalling zeer moeizaam verliep.

BEVALLING NA EEN KEIZERSNEDE

Door op deze manier je aankomende bevalling te bespreken kiezen in Breda meer vrouwen voor vaginaal bevallen i.p.v. een keizersnede. En vaginaal bevallen lukt daarna ook vaker! Ongeveer 75 a 80 % van de zwangere vrouwen met een keizersnede in de voorgeschiedenis bevallen spontaan vaginaal.

Ben je bevallen, of dat nu een keizersnede of een vaginale bevalling is, dan komt je eigen verloskundige weer op kraamvisite als jullie door het ziekenhuis zijn ontslagen.

Kortom: Je eigen verloskundige begeleidt je tijdens de zwangerschap tot 36 weken en ziet je na de bevalling ook weer terug.

Wil je een spontane vaginale bevalling dan kan je verloskundige ook samen met je kijken naar hoe je de kans daarop ze groot mogelijk maakt door het maken van een bevalplan.

MEER INFORMATIE?

Heb je hierover nog meer vragen over opnieuw zwanger te zijn na een keizersnede? Meander Breda en Meander Etten-Leur helpt je graag verder.

3413 keer bekeken

Recente artikelen