24 november 2022

Bandenpijn

Bandenpijn tijdens de zwangerschap; bijna elke zwangere krijgt er wel eens last van.

WAT ZIJN DIE BANDEN PRECIES?

Je baarmoeder zit vast met banden in je buik. Die banden zitten vast aan je rug, bekken en zijn verbonden met andere organen. Zou dit niet zo zijn dan zakt je baarmoeder zo via je vagina naar buiten. Kortom, de baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden in je buik door deze banden. De banden zijn gemaakt van beweeglijk rekbaar materiaal. Je kan het een beetje met een postelastiek vergelijken.

HOE ONTSTAAT BANDENPIJN?

Nu je zwanger bent gaat je baarmoeder groeien. Ook de banden rekken mee met je groeiende baarmoeder. Net als een postelastiek is het oprekken ook mogelijk. Maar de ene band is wat makkelijker rekbaar dan de andere. Doordat er soms net even te veel rek op de banden komt voel je dit als een steek of pijn.

HOE VOELT BANDENPIJN?

Maar hoe voelt bandenpijn nou? Vrouwen geven vaak links of rechts onderin de buik een stekende, scherpe pijn aan, net boven de liezen en het gevoel kan doorlopen tot in je schaamlippen, vagina of schaambot. Je hebt ook banden lopen naar je rug en bekken. Ook daar geven vrouwen dit soort klachten aan. Deze banden zijn iets groter en steviger waardoor ze over het algemeen minder klachten geven. Vooral de banden aan de zijkanten van je baarmoeder rekken het meeste op. Dat rekken gaat dus automatisch met het groeien van je baarmoeder. Als je baarmoeder een groeispurt heeft dan komt er vaak ook nog wat meer rek op je banden. Je zal dan een periode wat meer last van bandenpijn hebben.

Ook een onverwachtse plotselinge beweging als omdraaien in bed of bukken kan wat meer klachten geven. Dan rekt de ene band ineens wat meer dan de andere. Soms klagen vrouwen ook als ze repeterende bewegingen maken als lopen, fietsen, sporten. Op dat moment rekken de banden ook net iets teveel op voor wat ze kunnen hebben. Bedenk dat hoesten of niesen ook een plotselinge beweging kan zijn. En ja zelfs de baby kan je banden op spanning zetten als hij zijn koprol aan het oefenen is!

Bij een tweede of volgende zwangerschap kun je wat meer last krijgen van bandenpijn omdat alles wat soepeler is geworden. Je buikspieren ondersteunen je zwangere baarmoeder dan minder en de banden komen meer op spanning.

KAN BANDENPIJN KWAAD?

Nee, bandenpijn kan geen kwaad. Het voelt heel vervelend maar banden kunnen echt veel hebben en beschadigen niet!

De pijn zakt vaak snel weg. Helaas komt hij zodra je gaat bewegen wel weer terug. Je baby voelt niks van de bandenpijn.

WAT TE DOEN TEGEN BANDENPIJN?

Bandenpijn kun je niet altijd voorkomen zoals na een groeispurt of een normale wandeling.

Bedenk waardoor jou bandenpijn wordt veroorzaakt? Is het die onverwachte beweging geweest, probeer dan te vertragen in je bewegingen.

Wat soms wel eens kan helpen is zorgen dat je buik wat minder beweegt. Als je merkt dat je banden moeite hebben met oprekken in bed dan kun je een kussen onder je buik leggen en rustiger van je ene naar je andere zij draaien. Overdag kan een band om je buik, die dient als een soort tweede laagje buikspieren, ervoor zorgen dat je buik minder heen en weer beweegt. Zo komt er iets minder rek op je banden. Je hebt daarvoor zelfs buikbanden en steunbroekjes te koop om je buik te ondersteunen.

Als je er eenmaal last van hebt dan geeft je lijf direct aan dat je even moet gaan zitten of het rustiger aan moet doen. De band krijgt dan de tijd zijn elasticiteit wat te herstellen. Na een poosje zakt het vanzelf weer af. Warmte helpt om de band sneller te laten herstellen en de pijn te laten afzakken. Heb je er last van? Dan kun je het beste even een pauze inlassen en wat rustiger doen of een kruik op je buik leggen.

NEEM CONTACT OP

Heb je nog vragen over het hebben van bandenpijn? Of hoe je hier vanaf komt? We helpen je hier graag mee verder. Neem gerust contact met ons op bij ons verloskundige praktijk in Breda of verloskundige praktijk in Etten-Leur.

9065 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »