De Kraamvisites

Student Charlotte’s allerlaatste kraamvisite bij Meander!
Wat doen we eigenlijk bij een kraamvisite?
Vroeger kwam de huisarts langs na de bevalling maar nu zie je bijna alleen nog maar de verloskundige op kraamvisite. Huisartsen hebben het vaak druk en slechts een enkeling komt op kraambezoek. Dat zijn wel degene die het nog echt leuk vinden om te doen. Of echte dorpsdokters!
Het lijkt heel gezellig, zo’n kraamvisite, en dat is het natuurlijk ook. Maar we zijn er niet alleen voor de gezelligheid en om jullie mooie baby te bewonderen.
Wij zijn hèt aanspreekpunt als het gaat om de gezondheid van moeder en baby. We hebben om de dag contact en komen standaard 2 a 3 keer bij jullie thuis langs de eerste week na de bevalling. Wanneer we dat doen is afhankelijk van de controles en hoe het met jullie gaat en uiteraard jullie wensen. De dag na ontslag uit het ziekenhuis hebben we sowieso even contact.
Wat zijn controles?
Wat de kraamzorg elke dag controleert bij je baby zijn de poep en plasluiers, de temperatuur, het gewicht en de kleur van de huid. Natuurlijk kijkt ze ook hoe alert en actief je baby is en of je baby lekker in zijn vel zit? Is een baby geel, suf, slaperig, teveel afgevallen in gewicht of helemaal niet tevreden na een voeding en huilt een baby veel dan zal de kraamzorg ons bellen. Ook doet de kraamzorg de controles bij jou als moeder. Ze controleert de hechtingen of de keizersnede wond. Ze meet je temperatuur, ze voelt naar je baarmoeder en vraagt naar plassen, ontlasting, bloedverlies en of er veranderingen zijn in je lijf als stuwing in de borsten, naweeën of pijn elders. Wat daarnaast ook heel belangrijk is zijn de voedingen. Hoeveel, hoelang en hoevaak drinkt de baby? Komt je baby zelf voor een voeding of moet je hem of haar wakker maken? Hoelang mag er tussen de voedingen zitten? Hoe tevreden is je baby met de voeding? Hoe ervaart moeder de borstvoeding?
De kraamzorg voert elke dag de controles uit en brengt verslag uit aan ons. Vroeger deed ze dat in een kraamboek maar ook de kraamzorg digitaliseert hun dossiers gelukkig. Als er tussen onze visites iets niet helemaal goed loopt of er is enige twijfel bij de kraamzorg over de controles dan zal ze ons bellen en vragen extra langs te komen. Soms is telefonisch advies ook al voldoende.
De kraamvisites
Onze belangrijkste taak is er vooral op toezien dat alles goed verloopt en dat jullie en je baby een goede start hebben. In de breedste zin van het woord. Medisch, praktisch, mentaal, sociaal, fysiek en emotioneel. En als er daarin dingen niet goed verlopen dan zijn we er ook voor jullie!
Als we op kraamvisite komen dan vragen we de kraamzorg naar alle medische controles. Wat wij als verloskundigen nog wel eens doen is een bloeddruk meten en soms de hechtingen verwijderen. Soms is onze ondersteuning medisch en krijg je advies voor een bepaald beleid zoals voeden, kolven en bijvoeding geven. We kennen inmiddels heel veel handige tips! Ook als het gaat om fysieke ongemakken en pijn bij de moeder. Als het nodig is verwijzen we jullie naar de huisarts of het Amphia.
We hebben veel aandacht voor de emotionele ondersteuning. Hoe gaan ouders om met alle aanpassingen aan de huidige situatie? Hoe ervaren ze het ouderschap? Hoe kijken ze terug op de bevalling? Zijn ouders relaxed en komen ze aan voldoende rust? Hoe gaat het wennen van oudere broertjes en zusjes? Er is alle ruimte voor emoties, de positieve maar ook de negatieve mogen gehoord en gezien worden. Als daar al aandacht voor is in de kraamweek geeft dat een betere start voor het hele gezin.
Uiteraard checken we ook of de praktische dingen lopen. Denk aan de aangifte, de aanvraag van de hielprik, of de vitamines in huis zijn en of alles in huis is voor de baby. Maar ook of er voldoende steun vanuit de omgeving is en of er voldoende uren kraamzorg gegeven worden of dat er meer uren bij geïndiceerd moeten worden.
Aan het einde van de kraamweek sluiten we net als de kraamzorg onze zorg af. Vaak is dat op dag 8,9 of dag 10. Loopt het dan nog niet soepel dan bellen we of komen we nog een extra keer langs na een paar dagen. We hebben een aantal punten die we bespreken bij het afsluiten van de kraamweek, zoals anticonceptie, de bekkenbodemcheck, het consultatiebureau, wat de mama fysiek kan verwachten, wanneer ze de huisarts moeten bellen voor zichzelf en hun baby, of jullie en jullie baby vitamines slikken, of jullie tevreden zijn over alle gekregen zorg, hoe jullie terugkijken op de zwangerschap en de bevalling, de nacontrole en nog veel meer.
Na de kraamweek
Loopt alles soepel dan dragen we de zorg over aan de huisarts en het consultatiebureau. Hiervoor vragen we jullie toestemming. Met bepaalde vragen bel je vanaf dat moment de huisarts en het consultatiebureau. Je mag ons tot 6 weken nog bellen met verloskundige vragen. Bij 6 weken na de bevalling kun je op nacontrole komen. Gaat alles goed, zowel fysiek, emotioneel, sociaal en metaal dan is een nacontrole niet verplicht. Heb je wel klachten, op welk gebied dan ook dan willen we graag dat je een afspraak maakt met ons. Mochten wij niets voor je kunnen doen dan weten we vaak wel de weg naar de juiste ondersteuning!
Ook ben je bij ons op de juiste plaats voor alles rondom anticonceptie. Bij ons kun je laagdrempelig terecht voor vragen, voorlichting, recepten van alle soorten anticonceptie en het plaatsen en verwijderen van spiralen of het anticonceptie staafje met de nazorg. Ook als je geen cliënt bij ons bent geweest of als je nooit zwanger bent geweest helpen we je graag verder.