20 augustus 2022

Een doula

Wij hebben regelmatig cliënten die gebruikmaken van een Doula.

Een doula geeft aanvullende zorg naast je verloskundige of gynaecoloog. In de zwangerschap komt ze een aantal keer bij jullie thuis (minimaal 3 keer een bezoek van 2,5 uur). Naast de goede voorbereiding, veel informatie en massages die ze biedt, leer je haar goed kennen en zij jullie. Ze weet waar jullie tegen opzien en kent jullie wensen, alles is bespreekbaar. Daardoor weet ze hoe ze jullie heel persoonlijk kan ondersteunen tijdens de bevalling. Een doula is onbeperkt bereikbaar voor je, naast de bezoeken ook altijd per telefoon, sms, app of mail.

Als je bevalling begint komt ze naar jullie toe en blijft bij je tot jullie na de geboorte helemaal gesettled zijn. Ook als je bevalling medisch wordt (of is) en je in het ziekenhuis gaat bevallen, gaat zij met je mee en blijft ze bij jullie. Ze heeft geen wisseldiensten en is er helemaal voor jullie. Juist deze vertrouwdheid brengt rust, ontspanning en vertrouwen. Naast de rust die zij bewaart bij zo n intens bijzondere gebeurtenis als de geboorte van jullie kindje is een doula ook getraind om je bevalling positief te bevorderen. Zij ondersteunt jullie emotioneel, praktisch en lichamelijk en is gericht op een geboorte ervaring waar jullie goed op terug kunnen kijken. Een doula is geen vervanging van de partner. Juist door haar ondersteuning voelt ook de partner zich meer ontspannen en kan hij er beter zijn voor zijn vrouw. Een doula kan een zachte of soms juist krachtige aanvulling zijn op de begeleiding rondom de geboorte van jullie kindje.

Ook na de geboorte is je doula nog een aantal weken voor jullie bereikbaar om de ervaring door te spreken en geeft ze de ondersteuning die nodig is. Een doula bevalt goed!

Lijkt zo’n Doula je wel wat of heb je er vragen over?
Wij raden je aan contact met Marlies Phielix of Michelle Castelijns op te nemen.

176 keer bekeken

Recente artikelen