20 juni 2024

Festival en zwangerschap

Zwanger zijn betekent niet dat je al het plezier moet missen, inclusief het bijwonen van je favoriete festivals. Met de juiste voorbereiding en tips kun je genieten van de muziek, het eten en de sfeer, zonder je zorgen te maken over je gezondheid of die van je baby. Hier zijn een aantal tips die ervoor zorgen dat jouw festivaldag fijn en veilig verloopt voor jou en je baby!

Hydrateer, hydrateer, hydrateer!
Het is altijd belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen, maar zeker in de zwangerschap is dit cruciaal. Tijdens warme dagen en veel beweging is de behoefte aan vocht nog groter. Zorg dus altijd dat je een flesje water bij de hand hebt. Drink vooral voldoende water, maar voor de afwisseling kun je kiezen voor bijvoorbeeld een lekkere mocktail, sportwater of een heerlijke smoothie! Laat de energiedrankjes liever staan.

Gezonde snacks zijn je beste vriend

Festival eten kan verleidelijk zijn, maar het is niet altijd het meest voedzaam. Om deze reden kan het verstandig zijn gezonde snacks mee te nemen als fruit, noten en mueslirepen. Het regelmatig eten van iets zorgt ervoor dat je energie level op pijl blijft en kan misselijkheid voorkomen. Mocht je toch zin hebben in een lekkere festival snack, kies dan iets lichts en vers. Uiteraard gelden hierbij de algemene voedingsadviezen tijdens de zwangerschap. Twijfel je over een bepaald product? Check het in de app ZwangerHap of kies voor een andere optie.
Let op: niet op ieder festival is het toegestaan zelf wat snacks mee te nemen.

Zorg goed voor jezelf
Ook op een festival is het belangrijk goed voor jezelf en je lijf te zorgen. Je lichaam geeft je signalen, luister ernaar. Als je je moe, duizelig of onwel voelt, zoek dan een rustige plek om te rusten en te herstellen. Zorg dat je regelmatig een minder drukke plek opzoekt en ga even zitten als je daar behoefte aan hebt. Een draagbare stoel of picknickkleed kan een lifesaver zijn!

Bescherm jezelf tegen de zon
Bescherming tegen de zon is altijd belangrijk, maar zeker in de zwangerschap. Teveel zon kan ervoor zorgen dat je huid verbrand of dat je een zwangerschapsmasker ontwikkeld. Een zwangerschapsmasker zijn donkerbruine vlekken die op de huid kunnen ontstaan (vaak in het gezicht) na blootstelling aan (te veel) zonlicht als je zwanger bent. Dit komt door zwangerschapshormonen. Kom daarom goed voorbereid naar je festival en neem een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème mee. Zoek daarnaast regelmatig schaduwrijke plekken op, vooral tijdens de heetste uren van de dag.

Veiligheid eerst
Vermijd drukke, overvolle plekken waar je kan worden geduwd. Kies dan eerder voor een plekje iets verder weg van de menigte. Ga daarnaast niet te dicht bij de geluidsboxen staan. Geluidsniveaus onder de 70 decibel worden over het algemeen als veilig beschouwd. Geluiden boven de 85 decibel (vergelijkbaar met druk stadsverkeer) kunnen, zeker bij langdurige blootstelling, schadelijk zijn. Festivals kunnen een piekniveau hebben van 100 decibel of meer. Ook je eigen gehoor is belangrijk, dus neem ook vooral oordopjes mee voor jezelf 🙂

Ga op tijd naar het toilet
Vaak een bezoek moeten brengen aan het toilet is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal en we weten het allemaal…op festivals kunnen de rijen voor de toiletten ontzettend lang zijn. Handig dus om op tijd aan te sluiten in de rij en regelmatig een bezoek te brengen.

Medische noodgevallen
Mocht je je toch onverhoopt niet lekker voelen of mocht er iets gebeuren,  is het verstandig te weten waar de EHBO-posten zitten. Informeer hier dan ook van tevoren naar. Geef altijd aan dat je zwanger bent, zodat zij daar rekening mee kunnen houden.

50 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »