8 juli 2024

Geboortewensen

Voorbereiding op de bevalling

Tijdens de zwangerschap gaan we regelmatig met je in gesprek over de bevalling. We zijn benieuwd hoe jullie erover denken. Vind je het spannend? Kijk je ernaar uit? Of ben je er nog helemaal niet mee bezig? We geven jullie informatie over het geboorteproces, wat je van ons mag verwachten en de mogelijkheid tot pijnstilling. Daarnaast kiezen veel stellen ervoor om een cursus te doen ter voorbereiding op de bevalling. In een cursus krijg je uitgebreidere uitleg over wat een bevalling met zich meebrengt. Begrijpen wat er in je lijf gebeurt tijdens de bevalling kan je helpen om regie te houden over het proces en kan je helpen om keuzes te maken die bij jullie passen. We vragen jullie om wensen voor de bevalling op te schrijven en met ons te bespreken. Een bevalling is niet te plannen. Daarom spreken we ook liever over geboortewensen in plaats van een geboorteplan. Hierin kun je vastleggen wat voor jullie belangrijk is tijdens de bevalling.

Geef je geboortewensen vorm zoals het bij jullie past

Sommige stellen maken een uitgebreid document om hun wensen toe te lichten, terwijl anderen het bij een beknopt lijstje houden. Doe daarin wat bij jullie past. Probeer je wensen beknopt te beschrijven. Dat maakt het makkelijker voor de betrokkenen bij de bevalling om het door te lezen en de kern te begrijpen.

Op onze website hebben we voorbeeldvragen staan die je kunt gebruiken als leidraad voor jullie geboortewensen. Klik hier voor het format. Kies hieruit welke vragen belangrijk zijn voor jullie. Misschien krijg je vanuit een cursus ook een voorbeeld aangeboden of vind je online een format dat je aanspreekt. Dit mag je uiteraard ook gebruiken. We weten niet hoe je bevalling gaat lopen. Gelukkig zijn er dingen waar we altijd rekening mee kunnen houden, ongeacht hoe je bevalling gaat. Denk bijvoorbeeld aan of je graag foto’s wilt van de bevalling, wie de navelstreng mag doorknippen en wie er bij je bevalling aanwezig mag zijn. Zijn er dingen die je spannend vindt? Benoem dat ook in je geboortewensen! Dan kunnen wij daar extra rekening mee houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan angst voor naalden of bloed. Ook als je partner het spannend vindt horen we het graag. We zijn er natuurlijk voor jullie beiden!

20 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »