15 oktober 2023

Haaruitval

Afgelopen maanden krijg ik regelmatig vragen op het spreekuur over haaruitval.

En het is niet gek dat die vragen komen want in het voorjaar en het najaar verliezen we van nature meer haren. Het is een normaal verschijnsel, ook dieren verliezen in het voorjaar en najaar hun haren of veren. We noemen dat de rui. Omdat het heel normaal is dat je meer haar verliest hoef je hier niet van in paniek te raken.

De hele badkamer vloer ligt vol, het doucheputje loopt over en mijn borstel moet ik ineens veel sneller ‘ontharen’. Om gek van te worden!

Op een normale dag verliest een mens zo’n 100 haren per dag. In het voorjaar en najaar kan dat verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Het begint eind augustus of begin september en half oktober is de piek. In het najaar is het haarverlies het meest heftig, gevolgd door het voorjaar met de maanden maart en april. Zowel bij mannen als bij vrouwen zien we deze haaruitval bij de seizoenswissel. En dan gaat het om alle haar, dus ook de baardharen bij mannen.

Hoe komt dat? Het meerendeel van de haren bevindt zich in de groeifase, zo’n 90%, terwijl de andere 10% in de fase zit waarin het kan uitvallen. In het voor en najaar zit een veel groter gedeelte van de haren in die fase dat het kan uitvallen. We weten niet helemaal hoe dat komt. We denken dat het weer een invloed heeft maar ook hormonale veranderingen spelen hierbij waarschijnlijk een rol. De haaruitval stopt vaak snel weer. Geduld dus….

In de zwangerschap is de doorbloeding beter en heb je hogere hormoonspiegels. Hierdoor heb je vaak iets meer haar in de groeifase waardoor je een vollere bos hebt tijdens je zwangerschap. Maar helaas komt daar ook weer een einde aan. De kwaliteit van je haargroei is namelijk minder goed. De maanden na je bevalling dalen je hormonen flink en dat resulteert in meer haaruitval. Net als tijdens een seizoenswissel.

134 keer bekeken

Recente artikelen