27 juni 2024

Locatie bevalling: thuis of ziekenhuis?

Heb je al nagedacht over waar je zou willen bevallen? Je kunt kiezen tussen een thuisbevalling of een bevalling in het Amphia ziekenhuis in Breda. Het is belangrijk dat je bevalt in een omgeving waar jij je ontspannen voelt, zodat je zo goed mogelijk kunt bevallen. De keuze voor de plek van je bevalling hoef je niet per se tijdens de zwangerschap te maken. Gedurende de bevalling kun je nog kiezen: thuis of toch naar het ziekenhuis. Pas dan weet je namelijk hoe bevallen aanvoelt. Wel is het goed om vooraf beide opties te onderzoeken. Soms kan het ook nodig zijn om in het ziekenhuis te bevallen vanwege medische redenen. Dit advies krijg je als er risicofactoren zijn in je voorgeschiedenis of als deze tijdens de zwangerschap ontstaan. We bespreken dit tijdens het spreekuur.

Thuis bevallen

Bij een thuisbevalling beval je in je eigen omgeving. Een van ons zal je bevalling begeleiden, samen met een kraamverzorgster. Mogelijke voordelen zijn dat je niet met weeën in de auto hoeft te reizen, je je comfortabel voelt in een vertrouwde omgeving, en dat je na de bevalling meteen in je eigen bed kunt liggen. Ook heb je thuis minder kans op infecties dan in het ziekenhuis. Een thuisbevalling is, mits er geen risicofactoren zijn, net zo veilig als een bevalling in het ziekenhuis. Mochten er complicaties optreden, dan hebben wij voldoende middelen om thuis voor jou en je baby te zorgen totdat er extra hulp ingeschakeld kan worden. Het kan echter altijd voorkomen dat er tijdens de bevalling een reden ontstaat om alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn als de bevalling niet vordert, als je pijnstilling wenst of bij ruim bloedverlies na de bevalling. Afhankelijk van de situatie en de afstand tot het ziekenhuis, verplaatsen we ons dan met de auto of met hulp van de ambulance naar het ziekenhuis. Dit kan hectischer zijn dan wanneer je gepland naar het ziekenhuis gaat voor je bevalling.

Voor een thuisbevalling heb je geen speciale spullen nodig, maar het is fijn als je een kraampakket in huis hebt. Verder vragen we om twee emmers met vuilniszakken, kruiken en een stapel hydrofiele doeken. Wees vooral niet bang voor de rommel 😉. Voordat je het weet, is alles door ons en de kraamzorg opgeruimd en lig je in een schoon bed.

Poliklinische bevalling

Als je ervoor kiest om zonder medische indicatie in het ziekenhuis te bevallen, noemen we dat een poliklinische bevalling. Ook hierbij worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster. Tijdens een poliklinische bevalling kunnen we sneller hulp inschakelen als dat nodig is, wat een veiliger gevoel kan geven. Daarnaast heb je in het ziekenhuis een verstelbaar bed, een ruime douche waar je gemakkelijk kunt zitten, en kan er sneller pijnstilling geregeld worden, mocht dat je wens zijn. Afhankelijk van je zorgverzekering betaal je voor een poliklinische bevalling een eigen bijdrage. Controleer hiervoor de polis van je zorgverzekering.

Als je kiest voor een poliklinische bevalling, komt een van de verloskundigen eerst bij je thuis langs om wat controles te doen. Samen beslissen we wanneer we naar het ziekenhuis vertrekken, en gaan we samen naar het ziekenhuis.

29 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »