5 juni 2024

Seks en Intimiteit tijdens de Zwangerschap

zwanger worden

Veel vrouwen (en mannen) vragen zich af of seks tijdens de zwangerschap veilig is en of de baby hier geen last van heeft. Goed nieuws: gemeenschap is niet schadelijk voor de baby! Jullie baby zit goed beschermd in de baarmoeder en voelt niets van de gemeenschap. Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals bij actief bloedverlies of gebroken vliezen, wordt seks tijdens de zwangerschap afgeraden. Dit zal altijd expliciet aan je worden medegedeeld. Heb je dat advies niet gehad, dan kun je veilig gemeenschap hebben, in alle weken van je zwangerschap.

Seks kan echter wel anders ervaren worden tijdens de zwangerschap. Soms voelt het minder prettig, doet het pijn of zit je buik in de weg. Vooral in het eerste trimester hebben veel vrouwen minder zin in seks door klachten als misselijkheid en vermoeidheid. Maar een toegenomen zin in seks komt ook voor. Je borsten groeien en je kunt je extra vrouwelijk voelen nu je zwanger bent. Zeker in het tweede trimester hebben vrouwen vaak meer zin in seks. De doorbloeding neemt toe, wat gunstig werkt om opgewonden te raken, en je buik zit nog niet echt in de weg. Richting het einde van de zwangerschap kan de dikke buik in de weg zitten en rugklachten of bekkenpijn kunnen de seks bemoeilijken, waardoor bepaalde houdingen niet meer prettig zijn. Ook kan de baarmoeder reageren op een orgasme en flink gespannen of zelfs pijnlijk aanvoelen. Dit gevoel zakt meestal binnen een uur weer af. Het is ook normaal dat je borsten wat vocht afgeven als je opgewonden bent, dit komt door de zwangerschapshormonen.

Heb je na gemeenschap bloedverlies? Vaak is dit onschuldig en is er door de toegenomen doorbloeding een klein bloedvaatje gesprongen. Het bloeden is dan vaak eenmalig en kort. Heb je vaker last van bloedverlies na gemeenschap of blijft het bloeden aanhouden? Laat het ons dan weten. Je mag ons hiervoor altijd bellen.

Seks moet voor beiden leuk blijven en mag geen pijn doen. Ga niet over je grens heen, want dat kan juist extra pijn veroorzaken. Voelt gemeenschap niet meer prettig of doet seks pijn? Bespreek dit dan samen en kijk wat er nog wel mogelijk is. Wees creatief met andere houdingen en neem de tijd om te ontdekken wat voor beiden werkt. Zoek samen naar andere vormen van intimiteit, masseer elkaar, ga samen douchen of stuur elkaar spannende berichtjes of sexy foto’s. Seksspeeltjes en orale seks zijn zeker een optie als penetratie niet prettig wordt ervaren.

Seks en intimiteit zijn belangrijke onderdelen van een relatie, ook tijdens de zwangerschap. Communicatie en begrip voor elkaars behoeften en grenzen zijn hierbij essentieel. Zo kunnen jullie samen blijven genieten van een liefdevolle en intieme relatie gedurende de hele zwangerschap.

30 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »