24 september 2022

Veel poepen tijdens zwanger zijn

poepen tijdens zwangerschap

Heb je ook last van veel poepen terwijl je zwanger bent? Je bent niet de enige. En we leggen je graag uit waarom je hier last van hebt. In een eerder bericht over obstipatie schreven we dat je darmen door de zwangerschapshormonen langzamer gaan werken. Hierdoor blijft ontlasting langer in je darmen en wordt er meer water opgenomen dan normaal waardoor je vaker harde ontlasting ofwel obstipatie hebt. Je gaat dan veel minder vaak naar de wc en je poep is een stuk harder waardoor je meer moeite moet doen om alles eruit te werken.

WAAROM VEEL ONTLASTING TIJDENS JE ZWANGERSCHAP?

Als je zwanger bent kun je last hebben van veel ontlasting, maar ook obstipatie is een veelgehoorde klacht. Gelukkig hebben niet alle zwangeren daar last van. De meeste vrouwen houden gewoon hun eigen patroon.

Wat we ook vaak horen is dat vrouwen tijdens de zwangerschap wat dunnere ontlasting hebben.

En dat is ook niet zo gek als je ziet hoe je darmen verschuiven en knel komen te liggen als je buik groeit. Zeker tijdens groeispurts kunnen darmen aardig geprikkeld raken en juist actiever zijn en veel ontlasting hebt. Dit zorgt er voor dat ontlasting korter in je darmen blijft en er dus minder tijd is om het vocht eruit te halen.

Als je op de wc zit kan het zijn dat je ontlasting wat dunner is en je vaker naar de wc moet voor kleine beetjes poep.

Helemaal aan het einde van je zwangerschap kan het zijn dat je lichaam aanvoelt dat de bevalling op het punt staat te beginnen. Je lijf gaat zich dan klaarmaken en dan hebben vrouwen veel vaker en dunnere ontlasting. Vaak is dat de dag voor de bevalling start.

WAT KAN OOK ZORGEN VOOR VEEL ONTLASTING?

Er zijn ook invloeden van buitenaf waar je darmen heftig op kunnen reageren. Hieronder een overzicht hiervan:

  • Je darmen kunnen ook sterker reageren op medicatie en voeding tijdens de zwangerschap. Bij antibioticagebruik kan je poep dunner worden.
  • Ook veel zoete dranken of juist light producten kunnen dit effect hebben op je darmen.
  • Stress kan ook een reactie van de darmen geven.

WAT KUN JE ERAAN DOEN?

Dunnere en veel ontlasting is dus net zo normaal als hardere ontlasting in je zwangerschap.

Bij dunne ontlasting hoef je je geen zorgen te maken. Het kan enkele dagen maar ook weken aanhouden. Je kan dunne ontlasting vaak niet voorkomen. Eet gezond en drink ruim voldoende. Neem op tijd je rust. Enkele dagen na je bevalling zakken de darmen weer op hun oude plek terug en zijn ze niet meer geprikkeld. Je ontlasting is dan weer zoals je hem gewend was.

DUNNERE ONTLASTING IS NIET ALTIJD DIARREE

Dunne ontlasting noem je pas diarree als je minimaal 6 keer per dag waterdunne ontlasting hebt. Als dat zo is dan kan het zijn dat je een vochttekort krijgt. Je gaat minder plassen en kan je steeds beroerder en zwakker gaan voelen. Diarree ontstaat vaak als je iets verkeerd eet. In je eten zat dan een bacterie, parasiet of virus.

Helaas eten ook zwangeren wel eens iets verkeerd en krijgen dan buikgriep. Je darmen weten dan dat ze je eten zo snel mogelijk je lijf uit moeten werken. Darmen geven een ontstekingsreactie en worden hyperactief. Je buik borrelt en vaak heb je last van darmkrampen. Darmen die het eten snel laten doorgaan nemen te weinig vocht op waardoor je vaak en dunnere ontlasting hebt. Dat kan al heel snel nadat je iets hebt gegeten wat niet goed is. Niks om je zorgen over te maken. Je lijf is juist heel goed bezig. Meestal verdwijnt diarree na een week. ORS mag je als zwangere ook gewoon nemen bij diarree.

Drink veel vocht om je vochttekort dat kan ontstaan door diarree aan te vullen. Duurt de diarree langer dan 14 dagen en zie je geen verbetering dan raden we aan je huisarts te raadplegen. Heb je koorts of uitdrogingsverschijnselen dan moet je uiteraard eerder ons of de huisarts bellen.

MEER INFORMATIE OVER VEEL POEPEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP?

Wij vertellen je graag meer over dunne of veel ontlasting als je zwanger bent. We hopen je hiermee het gevoel gegeven te hebben dat je niet de enige bent en het ook normaal is wat er in je darmen gebeurd. Mocht je meer informatie willen hebben dan helpen onze specialisten van Verloskundige praktijk Meander jou graag. Neem gemakkelijk contact met ons op via de telefoon 076 – 700 21 79 of per mail info@verloskundigenpraktijkmeander.nl.

meer dan 10.000 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »