24 november 2022

Obstipatie tijdens zwangerschap

Help, je bent zwanger en hebt obstipatie. Naar de wc gaan is ineens geen pretje meer…..

WAT IS OBSTIPATIE?

Maar wat is obstipatie eigenlijk? Ieder mens heeft zijn eigen ontlastingspatroon. De ene gaat elke dag na de lunch, de ander is voor de lunch al twee keer geweest. Zelfs drie keer in de week is ook mogelijk. Zolang je ontlasting er soepel en gezond uitkomt is er weinig aan de hand. Obstipatie is een verstopping van poep die te lang in je dikke darm blijft zitten. In de dikke darm wordt er vocht uit je poep gehaald. Als je poep dus langer in je dikke darm zit wordt het harder en droger. En dan heb je veel moeite om die harde en droge poep eruit te krijgen.

Van een verstopping ofwel obstipatie spreken we als het poepen zelf moeilijk gaat en je minder dan drie keer per week naar de wc kan.

De klachten die bij obstipatie horen zijn buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Als het eenmaal lukt om te poepen dan is je poep hard en droog wat bloedverlies en pijn bij de anus kan geven tijdens en nadat je naar de wc bent geweest.

Doordat je hard en lang moet persen voor ontlasting, kun je aambeien krijgen. Aambeien zijn kleine uitstulpingen van de darm, bij de anus. Deze kunnen pijnlijk zijn, wat ontlasting weer wat moeilijker maakt! Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

WAAROM HEB IK INEENS LAST VAN OBSTIPATIE NU IK ZWANGER BEN?

Tijdens je zwangerschap gaan je darmen langzamer werken. Wat het gevoel van obstipatie kan veroorzaken. Dit heeft te maken met je hormoonhuishouding. Hoe verder je in je zwangerschap komt, en hoe groter je buik wordt, hoe minder ruimte er is voor je darmen. Deze twee zaken kunnen obstipatie veroorzaken.

Daarnaast bewegen zwangere vaak net iets minder dan normaal.

Heb je normaal ook af en toe last van obstipatie dan zal dat in de zwangerschap alleen maar erger worden.

Slik je ijzertabletten in de zwangerschap? Dan is de meest voorkomende bijwerking …. obstipatie.

Nog meer slecht nieuws, door de hormonen en het vele rusten hebben veel vrouwen er ook last van in de kraamweek.

5 TIPS TEGEN OBSTIPATIE BIJ ZWANGERSCHAP

  • Zorg allereerst dat je voldoende vocht binnen krijgt.
  • Zorg voor vezelrijke voeding, zoals groenten, fruit en volkoren producten. Vezels houden in de darmen het vocht vast waardoor het minder snel hard wordt.
  • Probeer in beweging te blijven.
  • Als je voelt dat je naar de wc moet stel het dan niet uit maar ga!
  • Ook zou je Roosvicee Laxo kunnen proberen. Dit is limonadesiroop, met een licht laxerend effect, door de pruimen die hierin zitten. Het is te koop bij de supermarkt en drogist.


LAXEERMIDDELEN TEGEN OBSTIPATIE

Heb je nog steeds last van obstipatie tijdens je zwangerschap en ben je op zoek naar laxeermiddelen? Dan kun je het beste contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan een laxeermiddel voorschrijven, zodat de ontlasting weer wat zachter wordt. Het is een soort drankje dat je elke dag moet innemen. Ook kan hij je zakjes geven die je moet oplossen. Heb je ernstige obstipatie dan neem je wat meer, gaat het beter dan neem je iets minder.

Echter de harde ontlasting die al in je dikke darm zit wordt daar met deze laxeermedicatie niet zachter van. Heb je echt enorme obstipatie dan kan een microlax je direct helpen de ontlasting die in het laatste stuk van je darm zit zachter te maken. Je kan dit bij de drogist kopen.

Ook daar heb je natuurlijk niks aan als je met obstipatie naar de wc moet. De enige tips die we dan hebben om de ergste pijn te voorkomen is vooraf wat vaseline smeren en proberen te blijven ontspannen. De beste poephouding is overigens met een klein krukje onder je voeten, zo kun je het beste ontspannen.

NEEM CONTACT OP

Heb je nog vragen over obstipatie tijdens jouw zwangerschap? Of over de tips wat je hiertegen kunt doen? Neem dan gemakkelijk contact met ons op. We horen graag waar we jou mee kunnen helpen. Neem gemakkelijk contact op met verloskundige praktijk Breda of verloskundige praktijk Etten-Leur.

2911 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »