9 maart 2024

Zwangerschap en huisdieren

Ben ik zwanger? 

Soms hoor je vrouwen zeggen: ‘Onze hond of kat wist al eerder van de zwangerschap dan wij zelf!’ Ze merken dan een verandering in het gedrag van hun huisdier. 

De kat kruipt ineens dicht tegen je aan op schoot, of de hond is ineens heel waaks als jij gewoon een rondje met hem over straat wandelt. 

Het is niet echt bewezen dat huisdieren een zwangerschap kunnen herkennen. Toch lijkt het er soms wel verdacht veel op!
Wat ze wel kunnen merken is verandering van geur (door hormonen), maar ook in het gedrag van hun baasje veranderd er vaak wel wat wanneer zij zwanger blijkt te zijn. 

De hond of kat merkt dat er iets veranderd, maar dat er over 9 maanden een klein baby’tje bij het gezin hoort beseffen ze natuurlijk nog niet! 

Zelf merkte ik geen verandering in het gedrag van mijn hond toen ik zwanger bleek. Later in de zwangerschap wist ze echter wel heel goed hoe ze mij kon uitdagen.. 

Telkens expres een balletje onder de kast laten rollen zodat ik het eronder uit kon halen. Je begrijpt wel: Dit gaat alles behalve makkelijk met zo’n zwangere buik 😉

Voorbereiding

Het is altijd goed om je huisdier voor te bereiden op een verandering binnen het gezin. En al helemaal als het om een nieuw gezinslid gaat! 

Een plotselinge verandering kan namelijk angst of zelfs agressie opwekken en dat is niet wat je wil voor je viervoeter. 

Hier een aantal tips: 

  • Bespreek van tevoren wat jullie belangrijk vinden t.a.v. gedrag van jullie huisdier. Wil je niet dat je hond op de bank springt wanneer je de baby vasthebt? Probeer dit dan alvast eens te oefenen, bijvoorbeeld met een pop. 
  • Zet je box al even voor de bevalling op de juiste plaats. Zo kan je huisdier hier alvast aan snuffelen en wennen. Soms leggen mensen ballonnen in de box zodat katten hier zich niet lekker in gaan nestelen. 
  • Laat je huisdier rondsnuffelen op de babykamer zodat hij/zij al wat kan wennen aan andere geuren en omgeving. 
  • Geef, wanneer je baby geboren is, ook ‘prive’ aandacht aan je hond of kat. Vaak krijgen huisdieren toch even wat minder aandacht vlak na de geboorte dus plan ook wat quality-time in samen! Laat je partner even met hem naar het bos gaan of plan wat speeltijd in.
  • Laat je hond of kat even snuffelen aan je baby om kennis te maken. Je kunt ze bijvoorbeeld gemakkelijk aan de blote voetjes laten snuffelen.  Aan kleding of een luier kan natuurlijk ook. 
  • Laat je kind nooit alleen samen met je huisdier! Ook al lijken ze nog zo lief voor elkaar, het blijven dieren die onvoorspelbaar kunnen reageren. 
  • Wist je dat er zelf speciale trainingen zijn om samen met je hond te doen tijdens de zwangerschap? 

Toxoplasmose

Ben je trotse bezitter van een kat dan is het verstandig om wat extra maatregelen te nemen tijdens je zwangerschap. In de ontlasting van een kat kan namelijk de Toxoplasmose parasiet zitten. Deze parasiet is gevaarlijk voor de zwangerschap en kan leiden tot een miskraam of aangeboren afwijkingen bij de baby. Laat om deze reden het verschonen van de kattenbak over aan je partner of draag in ieder geval handschoenen. Ook wanneer je in de tuin gaat werken raden we het dragen van handschoenen aan. Laat je kat ook niet over het aanrecht lopen en zorg voor een goede hygiene wanneer je je eten gaat bereiden. Wil je meer lezen over Toxoplasmose: www.rivm.nl/toxoplasmose


We zijn benieuwd of jullie nog leuke of bijzondere ervaringen hebben met je huisdier gedurende de zwangerschap!
En mocht je nog andere handige tips hebben? Deze zijn altijd welkom!

Op de foto: Lily, de hond van Arzola snuffelend aan de voeten van dochter Cléo.




489 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »