24 augustus 2022

Ik heb last van…

Een zwangerschap zonder klachten….dat wil toch iedereen?

Een zwangerschap mag zorgeloos zijn en een periode van intens genieten. Helaas is dit lang niet voor elke vrouw de realiteit. Misselijkheid, vermoeidheid, brandend maagzuur, slecht slapen, bekken- en bandenpijn zijn enkele voorbeelden van klachten die veel voorkomen tijdens de zwangerschap.

Misschien denk je ‘het hoort erbij’, ‘je moet het ervoor over hebben’, of ‘het gaat vanzelf wel over’. Maar dat hoeft niet. Je kunt er wat aan (laten) doen!

Meld je klachten altijd tijdens de spreekuren, samen kunnen we dan kijken wat er kan werken om de klachten te laten verminderen of verdwijnen.
Soms kan dat al heel makkelijk zijn zoals kleinere beetjes eten bij misselijkheid of een lepel vanille vla bij maagzuur.
Soms kan er meer nodig zijn om klachten te verhelpen zoals (alternatieve) therapie. Samen kijken we wat er mogelijk is en wat jullie aanspreekt. Wat je kiest moet wel goed voelen en bij jullie passen. Dan is het effect ook groter. Denk bijvoorbeeld aan:

ACUPUNCTUUR EN CHINESE KRUIDEN

Zwangerschapsklachten zijn een uiting van disbalans in je lichaam. Ze komen voort uit de enorme (hormonale) veranderingen waaraan jouw lichaam onderhevig is tijdens de zwangerschap, of uit een zwakke plek die je al had voordat je zwanger werd (bijvoorbeeld je maag).

Met behulp van acupunctuur en Chinese kruiden kan de specifieke disbalans waar jij tijdens je zwangerschap last van hebt worden behandeld. Via acupunctuurpunten op de huid wordt je energie terug in balans gebracht en met Chinese kruiden ondersteun je het herstel van binnenuit. Dit is veilig voor jou en je kindje en effectief tegen de klachten.

Een overzicht van klachten en aandachtsgebieden (zonder helemaal volledig te willen zijn) waar acupunctuur en Chinese kruiden veilig en effectief kunnen worden ingezet vind je hier:

Zwanger worden: Moeite met zwanger worden, menstruele cyclus reguleren, voorbereiden op zwangerschap.

Zwanger zijn: Misselijkheid, maagzuur, vermoeidheid, slapeloosheid, bandenpijn, hoofdpijn, obstipatie, emotioneel, vocht vasthouden, stuitligging, voorbereiden op bevalling, bevalling opwekken bij overtijd gaan, pijnbestrijding tijdens bevalling.

Na de bevalling: Borstvoeding op gang brengen, slecht geheugen, postnatale depressie, nachtzweten, huilbaby.

Een zwangerschap zonder klachten….dat kan!

Wil je weten wat er aan jou specifieke zwangerschapsklachten gedaan kan worden? Of hoe acupunctuur kan bijdragen om van jouw bevalling een veilige, vlotte en bijzondere ervaring van te maken?

(Ook bij het niet spontaan afkomen van een miskraam kun je chinese kruiden en acupunctuur inzetten.)

Wij werken samen met:

AROMATHERAPIE

Etherische oliën zitten van nature in planten, fruit, kruiden en wortels. Ze zorgen naast de geur en smaak ook voor de natuurlijke weerstand van de plant, ze houden bacteriën en virussen op afstand. Voor het juist inzetten van etherische olie kijk je naar de klacht en de oorzaak, dat kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn.

Veel etherische olïen helpen het lichaam te ontgiften. Ze werken altijd herstellend, brengen balans en houden de natuurlijke processen in het lichaam in stand. Ze werken naar behoefte en kunnen stimuleren of ontspannen. Etherische olie werken op een fysiek, mentaal, emotioneel en geestelijk niveau.

Veel oliën kunnen in de zwangerschap goed worden gebruikt om zwangerschaps klachten te verlichten. Ongemakken als misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid en stress reageren goed op een aromabehandeling. Ook tijdens de bevalling kan aromatherapie ondersteuning geven. Sommige oliën moeten in de zwangerschap vermelden worden.

Etherische olie kun je op verschillende manieren gebruiken en de belangrijkste zijn op de huid aanbrengen en inhalatie. Inhaleren brengt een psychologische subjectieve beïnvloeding. Ze hebben een directe werking op onze gemoedstoestand en onze emoties. We kunnen direct vrolijk worden bij de geur van de zomer! Inhalatie werkt in op het limbische systeem waardoor er indirect een effect kan zijn op de hormoonhuishouding.

Op de huid aanbrengen kan bijvoorbeeld door een massageolie of kompress. Wij gebruiken regelmatig de massageolie van Embody tijdens de bevalling. Door een massage worden vrouwen rustiger en stimuleer je het lichaam om endorfinen aan te maken die een positief effect hebben op de weeën en de pijnervaring. Vrouwen die tijdens hun bevalling worden gemasseerd ervaren minder pijn en bevallen vaak sneller. Het gebruik van etherische olie kan het effect van de massage versterken.

Wij gebruiken twee varianten: De Tijd om te Bevallen olie en de Relax en Bevalolie. Die eerste werkt wee opwekkend, pijnstillend en rustgevend en is met name voor aan het begin van de bevalling om meer regelmaat in de weeën te krijgen. De andere werkt meer bij angst, stress en spanning tijdens de bevalling. De olie werkt kalmerend en ontspannend en heeft daarnaast een pijnstillende werking.

FYSIOTHERAPIE

Heb je last van je bekken of onderrug tijdens en/of na de zwangerschap? Is er sprake van urineverlies? Of heb je na de bevalling een zwaar, moe gevoel vaginaal?

De zwangerschap heeft veel invloed op je bekken en de bekkenbodem wat de bovengenoemde klachten tot gevolg kan hebben. Vaak is er door middel van houdingsadviezen, het bewust worden van de bekkenbodem, het juist leren aan- of bewust ontspannen van de bekkenbodem, verlichting van de klachten te bereiken.

Als er na de bevalling geen klachten zijn, is het alsnog raadzaam om een checkup van de bekkenbodem te laten doen. Dit met name om in de toekomst geen klachten te krijgen op gebied van verzakkingen en ongewild urineverlies.

Zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling kan fysiotherapie helpen klachten te verminderen of verhelpen.
Wij verwijzen je bij klachten graag door naar een specialist:

Bekken- en Rugcentrum Badstraat in Breda

Doornbos Fysiotherapie in Breda

Fysiotherapie bij Paramedisch Centrum Breda

Fysiotherapiepraktijk Leurse Haven in Etten Leur

HOMEOPATIE

We kunnen veel zeggen over homeopatie maar dat kunnen ze bij Brocks veel beter!
Brocks is DE homeopatie winkel voor Breda en omstreken. We verwijzen je graag voor o.a. de volgende klachten:
Misselijkheid en braken, maagzuur, vermoeidheid, stemmingswisselingen, voedingssupplementen, ophogen van de melkproductie na de bevalling en nog veel meer. Bij Brocks geven ze je een goed advies over de mogelijkheden en het gebruik van verschillende homeopathische middelen.
Heb je specifieke klachten dan is het wellicht slim een behandeling aan te vragen bij een klassiek homeopaat in je eigen regio.

HYPNOBIRTHING

Ben je angstig voor je bevalling of zie je er enorm tegenop?

HypnoBirthing is een hele fijne cursus ter voorbereiding op de bevalling. Het werkt in 5 bijeenkomsten naar vertrouwen, ontspanning, focus en positief uitkijken naar de bevalling. In tegenstelling tot veel andere cursussen is het bij HypnoBirthing zo dat je de cursus samen met je partner volgt (of met iemand die bij je bevalling aanwezig is). Je partner is tenslotte diegene die ook bij de bevalling gaat zijn en hoe beter je partner voorbereid is, hoe meer vertrouwen je partner heeft in zichzelf en de bevalling, waardoor hij jou beter kan (onder)steunen en begeleiden. Door juist samen een cursus te volgen ben je ook samen meer bezig met de voorbereiding op de komst van jullie kindje en voelen partners zich ook veel meer betrokken bij zwangerschap en bevalling.

Door een HypnoBirthing cursus te volgen zul je meer vertrouwen krijgen in jezelf en in het geboorte proces. Door technieken en oefeningen af te wisselen met theorie en informatie zul je optimaal voorbereid zijn op de bevalling. Je gaat leren hoe je lichaam precies werkt, welke hormonen nu precies wat doen tijdens de bevalling en waarom ontspanning en vertrouwen daarin belangrijk. Geboorteplan en wat nu als het anders loopt passeren ook de revue, evenals communicatie met zorgverleners. Dit alles en nog meer gaat je helpen met vertrouwen uit te kijken naar de bevalling. Hoe meer comfortabel jij je voelt hoe meer je vertrouwen toeneemt en hoe meer vertrouwen hoe meer ontspannen jij bent. Daardoor verloopt de bevalling vaak makkelijker en sneller, want je lichaam functioneert door ontspanning en focus het meest optimaal.

Wat is HypnoBirthing precies?

Hypnobirthing in Verloskundigenpraktijk Meander
Praktijk Bliss, Eva Voeten, Ulvenhout en Breda 06-30035079

Hypnobirthing
Praktijk Aumento, Evelyne Amrani, Breda 06-45633206

MOXATHERAPIE

Een onderdeel van acupunctuur is de moxatherapie. Hierbij wordt een warme moxastick ongeveer een centimeter boven een acpunctuurpunt gehouden. Moxa  bestaat uit een aantal kruiden die langdurig in de zon gedroogd zijn. Het  heeft een verwarmende en bewegende werking en kan worden toegepast voor verschillende doeleinden zoals draaien bij stuitligging.

De laatste jaren is er toenemend wetenschappelijk bewijs voor het effect van moxa tijdens de zwangerschap bij het draaien van een kindje in stuitligging. De kans op een spontane draaiing wordt verhoogd van 50 naar 75%, waarbij wel belangrijk is dat de behandeling op tijd wordt ingezet Vanaf de 33e week van de zwangerschap kunt u een afspraak maken. Na de eerste keer kunt u, als u dat wilt, thuis met uw partner de behandeling voortzetten. Moxatherapie is volkomen ongevaarlijk voor u en uw kindje en is niet pijnlijk.

Moxatherapie kan in Breda bij Praktijk Rietveld en bij Thamara de Graaf-Prins praktijkchinesevoetreflex. Voor de regio Etten Leur/Zundert kun je terecht bij Praktijk Laogong in St Willebrord.
Voor de regio Oosterhout kun je terecht bij Ilse Huijben.

OEDEEMTHERAPIE

Tijdens de zwangerschap, met name in de laatste maanden, kan er sprake zijn van oedeem: vocht in handen, voeten en benen. Dit uit zich bijvoorbeeld in opgezwollen handen en voeten, zware gezwollen en oververmoeide benen…… Vocht vasthouden kan in principe geen kwaad zolang de bloeddruk normaal blijft. Is de bloeddruk normaal dan kan manuele lymfedrainage een ondersteuning zijn om de afvoer van het vocht te stimuleren. Manuele lymfedrainage is een hele rustige, zachte massagetechniek speciaal bedoeld voor het bestrijden van lymfoedeem. Het lymfestelsel wordt gestimuleerd om het vocht, wat in het weefsel stagneert, af te voeren. Enkel in de eerste 3 maanden van de zwangerschap mag manuele lymfedrainage niet toegepast worden.

Jose Leenders voert deze oedeemtherapie uit in Paramedisch centrum Breda

VOETREFLEXTHERAPIE

Tijdens de zwangerschap moet het lichaam hard werken en vinden er vele veranderingen plaats. Zwangerschapsreflexologie is erop gericht om je gezondheid in deze belangrijke periode te optimaliseren. Lichamelijk en geestelijk.

Soms is je lichaam niet sterk genoeg om de juiste balans terug te vinden. Vaak zijn hier de achtbaan van hormoonwisselingen waarin je noodgedwongen terecht komt de oorzaak. Via reflexologie kunnen de hormonen weer in balans komen en kunnen klachten als a.o. misselijkheid en maagzuur, overgeven, bloeddruk schommelingen, beginnende zwangerschapsdiabetes, obstipatie, vocht vast houden, rugklachten, vermoeidheid klachten, slaap problemen en stemmingswisselingen geheel of voor een groot gedeelte opgelost worden. Verder is er ook een mogelijkheid om te proberen het kindje uit een stuitligging te draaien, dit gebeurd met moxa. Voetreflexologie is veilig, ontspannend, en het bereid je (fysiek en emotioneel) voor op de bevalling.

Overtijdsbehandelingen vinden pas plaats vanaf week 40. De behandeling heeft ongeveer hetzelfde succes als strippen bij de verloskundige. Dus strippen bij de verloskundige en deze massage op dezelfde dag is een top combinatie maar geeft geen garantie op succes omdat er vele factoren meespelen lichamelijk en emotioneel om aan de bevalling te beginnen.

Na de bevalling kunnen problemen als het niet op gang komen van de borstvoeding, slapeloosheid/onrust, postnatale depressie, obstipatie, verlicht en of verholpen worden via deze behandel methode.

De behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraars.

Wij verwijzen je graag door naar:

  • Marieke de Wever, Breda 06-28268598
  • Thamara de Graaf-Prins, Breda 06-10833064
  • Carolien Rijnkels, Breda
836 keer bekeken

Recente artikelen

Translate »