Reizen in je zwangerschap
Reizen tijdens de zwangerschap kan prima. Met name het 2e trimester is er het meest geschikt voor omdat je dan het minste klachten hebt door de zwangerschap. Bovendien is in die periode de kans op complicaties klein.
Ook in het 1e trimester en 3e trimester kun je prima reizen alhoewel je dan wel met een paar dingen rekening moet houden, zoals je zwangerschapklachten en de reistijd terug naar huis. De meeste vrouwen vinden het namelijk niet prettig om na de 36 weken nog ver van huis te zijn. Maar een weekendje weg in Nederland of België moet kunnen.
Complicaties zijn niet altijd te voorkomen, ook niet als je in het buitenland bent. Zo worden wij regelmatig gebeld door vrouwen op vakantie die advies willen. Ze hebben bloedverlies, buikgriep, obstipatie, last van aambeien en meer van dat soort klachten. Soms krijgen mensen een spontane miskraam en ja er is ook wel eens iemand veel te vroeg bevallen op een Spaans eiland. Wij kunnen als verloskundigen op afstand advies geven maar weten ook niet altijd de weg naar de juiste hulp in het buitenland. Het kan dus handig zijn om bij aankomst op je verblijfsadres te vragen naar de contactgegevens van de dichtstbijzijnde dokter of het ziekenhuis in de regio.
Veilige landen
Bijna alle westerse landen zijn veilig als je je aan de voedingsvoorschriften houdt en zorgt dat je beschermd op vakantie gaat. Deze bescherming hebben niet zwangere mensen vaak ook nodig. Denk aan bedekkende kleding tegen insecten maar ook aan insectenwerende middelen met deet. Tijdens de zwangerschap is het advies wel insectenwerende middelen te gebruiken maar echter in een lage concentratie (30% deet). Gebruik het in je zwangerschap bij voorkeur op beddengoed, klamboe of de kleding en zo min mogelijk op de huid. In studies werd bij het gebruik van deet geen nadelige effecten gezien op de zwangerschap of de ongeboren baby bij gebruik in het 2e en 3e trimester. Insectenwerende middelen met icaridine worden afgeraden omdat hiervan onbekend is of dit in de zwangerschap veilig gebruikt kan worden.
Reizen in landen op grote hoogte (boven de 3000 meter) kun je beter vermijden. De lucht is er een stuk zuurstofarmer wat klachten van zuurstoftekort kan geven. Ook duiken wordt afgeraden in je zwangerschap omdat je een grotere kans hebt op decompressieziekte. Snorkelen kan geen kwaad.
Voor sommige niet westerse landen geldt een vaccinatieadvies. Als zwangere mag je niet alle vaccins krijgen omdat het soms om levende vaccins gaat. Vraag daarom altijd een adviesconsult aan bij de reizigerskliniek. Ze kunnen jullie gericht en specifiek advies geven voor het land waar je naar afreist tav hygiene, insecten, gedragsregels tav dieren, voeding en vaccins die eventueel nodig zijn.
ZIKA
Zikavirus is een virus dat verspreid wordt in (sub)tropische gebieden door de gelekoortsmug of de denguemug. Deze mug komt niet in Nederland voor. De ziekte verloopt vrij mild en de meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wel is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby. Sinds 2019 is het aantal gevallen van zikavirus sterk afgenomen. Zwangeren wordt niet langer afgeraden om naar deze gebieden te reizen. Datzelfde advies geldt ook voor vrouwen die zwanger willen worden. Er blijft echter wel een klein risico voor zwangeren en vrouwen met een kinderwens. Bespreek daarom altijd met de reizigerskliniek je afwegingen en bescherming tegen muggen.
Vliegen tijdens de zwangerschap, hoe zit dat eigenlijk?
Vliegen is volkomen veilig als je zwanger bent. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen ben je tot 32-36 weken zwangerschap welkom aan boord. Wel willen ze graag na 28 weken zwangerschap een verklaring die getekend is door een arts of verloskundige. Wil je tips en meer informatie over vliegen nu je zwanger bent? Lees dan de eerder geschreven blog over vliegen in je zwangerschap.
Ziek tijdens je vakantie?
Iedereen kent het wel…. Je hebt iets verkeerds gegeten en moet braken en hebt diarree. Door andere voeding of bacteriën kun je maag- en darmklachten krijgen. Je lijf geeft dan een natuurlijke reactie, het moet er uit! Heel vervelend maar dit is een natuurlijk proces en je lijf is hard aan het werk om de boosdoener eruit te krijgen.
Ben je aan het braken of heb je diarree? Meestal is er geen behandeling nodig. Laat het gebeuren en eet en drink een paar uur niets. Is het braken weg dan bouw je eerst je drinken op en daarna begin je aan wat droge crackertjes of wat kleine stukjes fruit. Heldere bouillon is altijd goed om je zout weer wat aan te vullen. Is er een risico op uitdroging, dan werkt ORS of sportdranken binnen korte tijd, om je vocht en electrolyten weer aan te vullen. Blijf je diarree klachten houden dan mag je kortdurend Loperamide gebruiken.
Tips voor veilig reizen
- Drink voldoende in een warm en vochtig land.
- Kun je buiten de zwangerschap om niet tegen de hitte dan zal dat in de zwangerschap vaak verergeren. Zoek wat vaker de schaduw of verkoeling van een zwembad op.
- Voorkom een zwangerschapsmasker en bescherm jezelf goed met een zonnebrandproduct en blijf niet te lang in de volle zon.
- Probeer ook op reis gezond en gevarieerd te eten. Vertrouw je de hygiëne niet? Bestel dan iets wat goed doorgekookt of gebakken is.
- Zorg voor voldoende rustmomenten op de dag. Reizen kan vermoeiend zijn, reizen als je zwanger bent helemaal! Neem regelmatig een pauze in een lange trein, auto of busreis en strek dan even je benen.
- Neem altijd diarreeremmers (Loperamide), ORS, droge crackertjes, zakje helder bouillon poeder mee als je naar niet Westerse landen op vakantie gaat.
- Vraag altijd advies in bij de reizigerskliniek als je gaat reizen naar een niet westers land.
- Ga je vliegen, vergeet dan je verklaring van ons niet als je 28 weken of verder zwanger bent.