24 september 2022

Rusteloze benen en zwanger zijn

rusteloze benen

Heb jij rusteloze benen of kramp in je benen? En maken je benen je helemaal gek?
Dat is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap.

ONRUSTIGE BENEN TIJDENS ZWANGERSCHAP

Vaak hebben mensen met rusteloze benen een onhoudbare drang om de benen te bewegen.
Het is een heel ongemakkelijk gevoel, als tintelingen of mieren die door je benen lopen. Sommige vrouwen noemen het zelfs pijnlijk. Helaas is de oorzaak van rusteloze benen onbekend, alhoewel het vaker voorkomt bij vrouwen en zwangeren, zeker als het in je familie vaker voorkomt. Rusteloze benen is een officiële aandoening.
Vaak ontstaan de rusteloze benen als je langere tijd hebt gelegen. Dus ’s avonds op de bank of midden in de nacht in bed. Daardoor verstoort het vaak de nachtrust. Het kan vrij lang aanhouden en mensen verzinnen allerlei oplossingen om van dit onaangename gevoel af te komen.

MEDICATIE TEGEN ONRUSTIGE BENEN?

Tegen rusteloze benen zijn wel medicijnen verkrijgbaar maar die mogen niet in de zwangerschap worden gebruikt. Houdt je je rusteloze benen of had je ze voor de zwangerschap al dan raden we je aan na de zwangerschap naar de huisarts te gaan om te vragen of je deze medicatie kan proberen.

BEENKRAMPEN TIJDENS JE ZWANGERSCHAP?

Beenkrampen komen ook vaker voor in de tweede helft van je zwangerschap. Tijdens de bevalling zie je het ook vaak plots opkomen als vrouwen hun benen optrekken of in de beensteunen liggen. Beenkrampen kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Als je ze eenmaal hebt dan keren ze ook vaak snel weer terug.
De oorzaak van beenkrampen is ook niet bekend. Waarschijnlijk wordt het door de zwangerschap erger omdat de spieren meer gewicht moeten dragen en doordat de bloedtoevoer naar de benen wat minder is.

Beenkrampen en rusteloze benen kunnen geen kwaad. Gelukkig verdwijnen veel van de klachten zodra je bevallen bent.

11 TIPS TEGEN RUSTELOZE BENEN EN BEENKRAMPEN

Ben je zwanger dan zijn er de volgende tips voor rusteloze benen of beenkrampen:
• Beweeg, zet je benen en spieren aan het werk en doe een paar squats of ga op 1 been staan en buig een paar keer je knie van je staande been.
• Bij kuitkrampen: zet de spier op spanning, strek je been en trek je tenen naar je toe. Wat hulp kan hierbij nodig zijn:-)
• Draag geen knellende kleding en zit niet met je benen over elkaar, je knelt dan de bloedtoevoer wat meer af.
• Ga op de bank of in bed liggen met je benen iets hoger dan je lijf. Doe een kussen onder je matras zodat deze egaal wat hoger komt.
• Zorg voor voldoende vocht en beweging over de dag.
• Slik Vitamine B complex.
• Slik magnesiumtabletten of smeer je benen in met magnesium olie.
• Masseer je benen op de plekken waar je de rusteloosheid hebt.
• Leg een stuk zeep in bed, bij je voeteneind onder je hoeslaken. Sunlight zeep lijkt daarbij het beste te werken.
• Heb je net last van krampen gehad zorg dan voor warme voeten en benen, dus een kruik en warme sokken.
• Een warm bad, wisselbaden voor het slapengaan en warme sokken tijdens het slapen wil ook wel eens helpen om beenkrampen te voorkomen.

MEER INFORMATIE OVER RUSTELOZE BENEN?

Wij helpen je graag verder als je nog vragen hebt over onrustige benen of beenkrampen. Ons team staat voor je klaar. Of lees onze andere blogs over bijvoorbeeld bandenpijn of wat de beste slaaphouding is tijdens jouw zwangerschap. Neem gemakkelijk contact met ons op. Neem gemakkelijk contact op met verloskundige praktijk Breda of verloskundige praktijk Etten-Leur.

6866 keer bekeken

Recente artikelen