Zwanger en pijn in je rug, liezen of billen?
OORZAAK EN GEVOLG….
Je bekken wordt weker door de zwangerschapshormonen, wat nodig is om de baby bij de geboorte te laten passeren. Door dit hormoon worden je banden en gewrichten rond je bekken slapper. Daarnaast ga je je spieren anders gebruiken omdat je zwaartepunt en daarmee je balans verandert. Die spieren raken dan overbelast en soms komen er zenuwen klem te zitten. Ook groeit je baarmoeder en baby en drukt weefsels opzij wat druk geeft op omliggende organen, spieren en gewrichten. Alles bij elkaar geeft dat vaak heel verschillende klachten. De ene krijgt last van haar lage onderrug, de andere voelt een pijn in de liezen of het schaambot, vagina of steken in de bil. Pijn kan zelfs uitstralen naar je benen. Bij vermoeidheid neemt de pijn meestal ook toe. Soms kan pijn ook heel accuut ontstaan bijvoorbeeld na een bepaalde beweging, zoals omdraaien in bed, een schokkerige beweging, fietsen of lopen. Opstartpijn is een veelgehoorde klacht. Als je lang in de zelfde positie hebt gezeten of gelegen en je gaat bewegen kan je lijf pijn aangeven die nadat je op gang bent wat minder wordt of verdwijnt.
Veel vrouwen hebben deze klachten in de zwangerschap in meer of mindere mate. Als je al bekend bent met deze klachten dan zul je er vaak in de zwangerschap meer last van krijgen.
Meestal ontstaan deze klachten als je wat verder zwanger bent en je lijf zwaarder wordt. Je spieren en bekken moeten dan nog harder werken om goed in evenwicht te blijven. Zwanger zijn is voor je lijf dus hard werken. Zeker als je veel van je lijf vraagt bijvoorbeeld als je veel en vaak dingen moet tillen (ook kinderen), vaak moet bukken, lang staat, veel zit of veel beweegt. In deze tijd gaan veel vrouwen maar door en door. Je bent zwanger en dus niet ziek…. Maar genoeg rustmomenten tussendoor inbouwen voorkomt klachten of voorkomt verergering van je klachten. Zorg dus voor een goede balans tussen rust en activiteit. En het belangrijkste; luister naar je lichaam! Vaak geeft die heel goed aan wat je nodig hebt. Neem die signalen serieus.
BALANS DUS…
Tussen belasting en belastbaarheid. Tussen bewegen en voldoende rustmomenten.
Bewegen is heel belangrijk, ga zeker niet stil zitten. Daar worden je weefsels alleen maar stijver van waardoor je juist meer klachten kan krijgen.
Enkele tips die we je kunnen geven ter preventie of verlichting van bekken- en rugpijn:
- Heb je een zittend beroep, ga elk uur even 5 a 10 minuten lopen/bewegen.
Je kan even naar de wc, naar het koffieapparaat, neem de trap ipv de lift. Wat goed mogelijk is lopend bellen, staand vergaderen (blijkt ook heel effectief want vergaderen gaat een stuk sneller blijkt en zo kun je vast meer bedenken om tussendoor te plannen na een uur zitten. - Zit je veel en lang in de auto dan is het aan te raden regelmatig even de benen te strekken.
- Heb je een beroep waarbij je veel beweegt, je hebt niet voor niets 1/8e van je werktijd extra rusttijd tijdens de zwangerschap. Neem die ook. Verdeel je rustmomenten over de dag of zoek een bank/bed om even een uurtje te liggen als dat mogelijk is.
- Doe regelmatig oefeningen om soepel te blijven.
De cow-cat yoga pose (zie you-tube) is een perfecte om je rug lenig te houden.
De oefening waarbij je staat en je armen wijd uitsteekt naar de zijkant van je lijf. Daarna buig je de ellebogen in een hoek van 90 graden en laat je armen voorzichtig zwaaien naar de voor en achterkant van je lijf. Roteer je hele bovenrug voorzichtig mee.
De oefening waarbij je je rug tegen de muur of de achterkant van je stoel duwt. Je bekken kantelt daardoor iets. Deze oefening kun je ook liggend doen met je knieën iets geboden. Als je hem liggend doet kun je ook om en om je knieën naar je borst trekken en je knieën van links naar rechts bewegen tot zover comfortabel voelt. - Doe oefeningen om je spieren stevig te houden of te versterken.
Sport door als je dat voor de zwangerschap ook al deed zolang dat kan. Zorg voor stevige rug-been en bilspieren. Als deze sterk zijn kunnen ze je veranderende gewicht en zwaartepunt goed opvangen. Sportte je voor je zwangerschap niet dan kun je afhankelijk van wat je fysiek kan rustige spierversterkende oefeningen thuis doen. - Doe alles symmetrisch. Sta rechtop op 2 benen en verdeel je gewicht tussen beide benen. Doe een (voedings)kussen tussen je benen in bed zodat je knieën niet naar elkaar komen, zit niet met je benen over elkaar. Buk door je knieën te buigen ipv voorover te bukken. Draag je oudere kind recht voor je en niet op je heup.
HEB JE KLACHTEN?
Afhankelijk wat de oorzaak is van je klachten is balans vaak de oplossing. Bouw meer rustmomenten in of ga juist meer bewegen tussendoor als je wat inactiever was. Overbelast niks! Warmte is heel fijn voor overbelaste spieren. Een kruik op je pijnlijke rug, bil of lies en eventueel paracetamol kunnen je klachten verzachten. Soms worden klachten die accuut ontstonden vaak met een paar dagen iets beter.
FYSIOTHERAPIE
Als je klachten niet minder worden maar juist verergeren en het je echt in de weg zit dan kun je het beste naar een fysiotherapeut speciaal voor het bekken. Een fysiotherapeut heeft van het bekken alle kennis en kunde en kan zien wat je bekken doet in rust en beweging en geeft je tips, oefeningen voor thuis. Daarnaast kan ze overbelaste spieren laten ontspannen door ze te masseren. Dry needling wordt door sommige fysiotherapeuten gedaan om overbelaste spieren te laten ontspannen. Ook een SI band kan je ondersteunen bij klachten.
Voor de ene zwangere werkt fysiotherapie heel goed maar soms doet het niet zo veel omdat je lijf zwaarder wordt en het probleem dus niet opgelost kan worden. Je bent en blijft tenslotte zwanger. Maar altijd beter iets doen zodat je erger voorkomt.
In Breda en Etten leur werken we o.a. met de volgende bekkenfysiotherapeuten:
Breda West paramedisch centrum, Bekkenfysio Breda, Fysiotherapiepraktijk Leurse Haven, Dorstzorg
NA DE BEVALLING
Na de bevalling zijn klachten soms direct over. Bij sommige mensen kunnen klachten helaas nog heel lang aanhouden.
Of je nu wel of geen klachten had in de zwangerschap, na de bevalling is het niet de bedoeling dat je gelijk weer alles oppakt. Ook niet na de kraamweek. Herstellen kost tijd! We weten dat je lichaam 9 maanden nodig heeft om te ontzwangeren. Lees over het ontzwangeren en oefeningen die je kunt doen de eerste 6 weken na je bevalling in onze volgende blog.
Heb je nog vragen over pijn in rug, liezen en billen? Of hoe je hier vanaf komt? We helpen je hier graag mee verder. Neem gerust contact op met verloskundige praktijk in Breda of verloskundige praktijk in Etten-Leur.